marți, 29 martie 2011

A venit bebe – incepe alaptarea!

Calea laptelui – Hraneste-ma din tine si din cer, mama!

A venit de departe, a stat cu tine 9 luni, si acum e asa de dornic sa te simta aproape, sa te vada, asa simplu si primordial, cu toate simturile…

Copilul se pune la san imediat dupa nastere, primul contact “piele pe piele” aduce o bucurie si o liniste nemarginita atat mamei cat si puiului de om. Astfel corpul nostru va stii ca bebelinului / bebelinei ii e foame, ca incepe sa produca laptele – hrana completa si atat de complexa a nou nascutului.
Cum arata laptele? Ce gust are laptele? La inceput se numeste colostru, e transparent si plin plin de anticorpi, apoi, treptat, in cateva zile, se transforma in lapte bun, dulce si aromat, iami-iami!
In cazul relactatiei, la inceput tot un fel de colostru se produce. Da, exista relactatie si este o alta minune a lumii.
Cat alaptezi puiutul? Cat doresti… cu cat mai mult, cu atat mai bine. La un moment dat el se intarca singur si are loc autointarcarea.
Alaptarea este cel mai frumos si sanatos dar al mamei, dupa ce a ajutat puiul sa vina pe lume. Alaptarea confera puiului atat de pur iubire, hrana, energie vitala, anticorpi, informatie despre lumea in care a venit, caldura, scut protector si lista continua…
Cand alaptezi puiul? De cate ori are nevoie. Sa fii linistita, la inceput are nevoie tare des de tine si de sanul tau, mamica draga, pe urma isi creaza un program pe gustul si nevoile lui. 
Fiecare mama poate alapta dupa ce a nascut, indiferent daca are sau nu sfarc format, indiferent daca a nascut natural sau cu cezariana. In cazul meu, am adus pe lume doi copii, amandoi prin cezariana, pe primul l-am alaptat trei ani si pe al doilea inca il alaptez. 

Alaptarea la cerere in prima luna de viata realizeaza pornirea si reglarea lactatiei necesare nevoilor puiului de om.
Alaptarea la cerere in timpul cresterii ajuta la calmarea durerilor, oferirea unui suport in momentele delicate, de spaima / uimire / bucurie / dor / necunoscut.

Alaptarea reprezinta ceva simplu, firesc si in acelasi timp indispensabil in viata alaturi de bebe.
Alaptarea este un joc minunat al iubirii! Succes mami, succes tati!

Un comentariu: