joi, 26 mai 2011

Alaptarea - importanta pentru viitorul copilului

Calea laptelui – Hraneste-ma din tine si din cer, mama!

Importanta alaptarii pentru viitorul copilului


Inca din prima ora de viata, copilul trebuie sa suga la sanul mamei, pentru intarirea sistemului sau imunitar! 


Preluare de pe site-ul www.itsybitsy.ro  Un articol bun dintr-o emisiune pe care o ador: 
"Meditatii pentru parinti", realizata de Adriana Titieni.


In Romania 95% dintre mame cumpara lapte praf din farmacii. Fac asta pentru ca nu au suficient lapte pentru copil sau intrerup alaptarea din diverse alte motive. Nu toate mamicile stiu insa ce inseamna alaptarea, atat pentru copil cat si pentru ele, nu cunosc foarte bine pozitiile de alaptare sau nu cunosc beneficiile alaptarii. In aceasta situatie, mamicile trebuie sa consulte consilierul de alaptare.

Interviu realizat cu Irina Popescu in cadrul emisiunii "Meditatii pentru parinti" realizata de Adriana Titieni
A: Irina Popescu va deveni in curand moasa si consilier pentru alaptare. Ce inseamna meseria de consilier pentru alaptare?
I: Este o meserie noua, prea putin cunoscuta la noi in tara. Consilierul pentru alaptare isi incepe rolul din timpul sarcinii, educand viitoarea mamica despre tot ce inseamna alaptare, pentru ea si pentru copil. Dupa nastere, consilierul pentru alaptare ar trebui sa fie in fiecare maternitate, sa lase copilul la san in prima ora de viata, sa arate pozitii de alaptare si sa se asigure ca mama are hrana suficienta pentru copil. Rolul unui consilier este sa vada cum merge o alaptare.  
Pozitia mamei este foarte importanta in momentul in care alapteaza; mama nu trebuie sa se aplece, pozitia copilului sa fie burtica pe burtica, iar capul copilului sa nu stea stramb.
Dupa 15-20 minute de supt continuu, copilul ia o pauza. Ce intra, trebuie sa si iasa. Daca 5-6 pampersi sunt uzi, inseamna ca el a luat suficient lapte; scaunul trebuie sa fie la 2-3 zile, dar sa fie hidratat. Cantaritul copilului se face o data pe luna. Dupa nastere, copilul scade in greutate si risti sa te impacientezi degeaba.

A: Care sunt beneficiile alaptarii? Eu am citit ca sistemul imunitar al copilului este mult mai avantajat daca el suge din prima ora de viata. Primul vaccin este colostrul. Al doilea avantaj ar fi relatia care se creeaza intre mama si copil in timpul alaptarii.
I: Laptele se fabrica din timpul sarcinii si acel tesut glandular unde se depoziteaza laptele, se lasa. Poti sa faci sport pentru sani. Noi acum plecam de la alt mit: pentru ce sunt sanii facuti? Pana la urma avantajele sunt anticorpii, imunoglobuline A. Daca mama este foarte racita, copilul nu va avea nimic pentru ca se transfera anticorpii pentru gripa sau viroza mamei iar copilul nu va pati nimic.

A: Cat timp ti-ai alaptat copiii?
I: Pe prima fetita am alaptat-o 1 an si 8 luni, eram si insarcinata dar asta nu e un factor de oprit alaptarea iar pe a doua fetita am alaptat-o 2 ani si 11 luni. Recomandarile internationale se refera la alaptare exclusiva pana la 6 luni de viata, apoi pana la 1 an, alaptarea ramanand hrana principala. Laptele contine apa dar si nutrienti. Sunt mamici care dupa 6 luni continua sa lucreze si atunci laptele se poate depozita. Poti sa mulgi laptele, pentru ca pana in 6 saptamani alaptarea este perturbata de suptul din biberon. Mai tarziu stie destul de bine si e destul de mare sa nu piarda reflexul de supt. Daca vor fi relaxate, mamicile care alapteaza noaptea vor fi foarte odihnite. Acea prolactina ajuta la odihna psihica.
Copilul primea totul prin cordonul ombilical. Acum totul e mult mai dificil. Trebuie sa respire singur, sa se hraneasca, circulatia este doar a lui si cordonul este inlocuit cu sanul. Este o trecere foarte fireasca si gradata catre formarea lui ca persoana. La noi in tara, 95% dintre mame cumpara lapte praf din farmacii.

A: Este alaptarea o metoda de contraceptie?
I: Este o metoda de contraceptie foarte eficienta atata timp cat copilul este alaptat si noaptea. Metoda functioneaza pana la 6 luni. Trebuie sa nu fi revenit prima menstra; daca aceasta a revenit, inseamna ca ovulezi in continuare.

Multumesc, Radio ItsyBitsy!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu