duminică, 15 mai 2011

Vindecare prin gandire


Un minunat om, o minunata carte...

Dintre cartile doctorului Escudero a fost tradusa si publicata in Romania cartea: Vindecare prin gandire. NOESITERAPIE. Aceasta carte are atasat un CD, a carui material audio l-am scris aici, considerand ca ne este de mare folos. Pentru acest CD Angel Escudero a invatat putin limba romana, el personal vorbeste pe CD.

        "Va vorbeste doctorul Escudero, fondatorul scolii de noesiterapie sau vindecare prin gandire. Dupa anul 1972, viata mea profesionala a fost marcata de o serie evenimente care m-au facut sa ma gandesc la capacitatile umane atat de subevaluate si atat de incorect folosite. Am realizat multe sute de interventii chirurgicale, fara anestezie cu substante chimice, cu ajutorul unei metode personale simple de obtinere a anesteziei psihologice. Aceasta metoda le permite pacientilor mei sa fie complet constienti si liberi pe masa de operatie si in acelasi timp sa plece direct acasa dupa interventie si sa isi continue viata cat se poate de normal. Dupa mii de incizii, nu s-a inregistrat nici o infectie post operatorie, intrucat a fost stimulata activitatea naturala a sistemului imunitar al pacientilor. Mai mult, ranile se vindeca intr-un timp record.
         Mai tarziu, dupa ce invata cu intelepciune din aceasta experienta, ei traiesc intr-un mod diferit, mai pozitiv, si gasesc solutii mai simple la probleme vietii de zi cu zi.
         Intr-o singura sedinta care are loc in decursul oricarei luni de sarcina, femeile invata sa stapaneasca mecanismele naturale ale nasterii, si nasc cu o stare de bine, si o liniste ce nu au fost obtinute de nici un alt sistem. La copiii nascuti sub protectia psihoanalgeziei materno fetale, noesi-copii, dezvoltarea psihomotorie este mai rapida si mai buna, chiar ei sunt chiar mai inteligenti si mai liberi, pentru ca nu le este teama de schimbari datorita faptului ca nu au cunoscut suferinta in momentul cand s-au nascut, fiind protejati de psihoanalgezia mamei lor.
Multi oameni, cu diferite afectiuni, au invatat sa schimbe prognosticul nefavorabil dat de coctori, pentru ca au inteles ca deja detin toate mecanismele naturale pentru a se vindeca si ca le pot face sa functioneze, imunatatindu-si astfel calitatea vietii.
        Cand traiesti asemenea experiente si continui sa folosesti ceea ce ai invatat la toate nivelurile, viata ta este intr-adevar mai frumoasa, iar apoi simti nevoia sa imparti binele si fericirea ta cu toti ceilalti si asta, dragi prieteni, este ceea ce ii trebuie omenirii ca sa gaseasca o solutie la toate problemele ei, si acest lucru se numeste IUBIRE.
         Daca ma intrebati ce ii invat eu pe pacientii si pe discipolii mei, am sa va spun doua lucruri esentiale, la fel de simple si de elementare ca tot ceea ce este bun in natura.
1.       Va amintiti de cate ori v-ati simtit doborati din cauza unei suferinte fizice sau morale, de teama de a nu pierde ceva important din viata voastra ? Va amintiti cat de uscata va era gura in acele momente ? Acest fenomen se datoreaza efectului adrenalinei, trimisa in fluxul sanguin de catre glandele suprarenale.
       In cadrul sistemului nervos vegetativ, adrenalina stimuleaza sistemul nervos simpatic. Adrenalina are o functie foarte importanta in situatiile extreme din viata tuturor vietilor de animale, inclusiv a omului, deoarece stimuleaza organismul sa faca un efort deosebit pentru a lupta impotriva agresiunii pe care o percepe, sau sa fuga, pentru a-si pastra integritatea si a-si apara viata, dar daca aceasta adrenalina nu se elimina cu efortul muscular provocat de reactia LUPTA SAU FUGI, si daca aceasta situatie se repeta frecvent, ne consumam si nervii si energia si ne uzam corpul. Sub impulsul adrenalinei, pulsul nostru creste, dar pentru fiecare bataie a inimii platim un pret biologic din ce in ce mai mare.
           Adrenalina afecteaza distributia substantelor chimice necesare pentru a produce energia consumata la fiecare contractie. In unele sectiuni ale sistemului arterial, vasele de sange se contracta, tensiunea arteriala tinde sa creasca pentru a aduce sangele la muschi si pentru a-i pregati pentru reactia LUPTA SAU FUGI, care de fapt nu se consuma in vietile noastre sedentare, iar acest proces dauneaza altor organe. Astfel se pot modifica functiile intregului aparat digestiv, iar acest lucru poate duce la aparitia diferitelor tipuri de ulcer, la modificari ale secretiei biliare, constipatii, etc. Pana si creierul, atat de sensibil atat de sensibil la schimbarile nivelului de oxigen, este afectat de caderea cantitatii de substante necesare pentru buna lui functionare, si intru cat creierul reprezinta baza materiala a inteligentei si memoriei noastre, pana si aceste functii scad sub nivelul potentialului lor real. Toate aceste sunt insotite de tensiune musculara si de nervozitate. Sistemul imunitar este afectat si suntem mai predispusi la boli.
            Trebuie sa observati ca tot ceea ce v-am descris este provocat de situatiile stresante, si trebuie sa retineti ca aceste efecte sunt insotite de un simptom usor de detectat: gura iti este uscata sau saliva iti este consistenta si albicioasa.
            Saliva este produsa de sistemul de simpatic ca un act reflex. Observand acest lucru, ne dam seama ca traim intr-un mod necorespunzator, ca nu ne tratam corpul asa cum ar trebui si ca ne subminam calitatea vietii. Ce ar trebui sa facem cand ne confruntam cu acest val de adrenalina de prisos? Oare cum ne putem apara impotriva lui? Este foarte simplu: ganditi sau rostiti cu voce tare, daca doriti : GURA MEA SE UMPLE CU O SALIVA FLUIDA, PLACUTA. Incercati si simtiti senzatia salivei lichide in gura. Dupa ce o veti percepe clar, va veti simti mai linistiti si mai relaxati.
         Fiecare bataie a inimii este din punct de vedere biologic mai economica, pentru ca substantele de care are nevoie pentru a se contracte sunt distribuite fiziologic. Tensiunea arteriala tinde sa se echilibreze, deoarece are loc o usoara dilatare a arterelor, contractate anterior sub actiunea adrenalinei. Acest lucru duce la o mai slaba impotrivire a circulatiei sangelui in zonele periferice, si in consecinta sangele ajunge mai usor la fiecare organ, la fiecare tesut, la fiecare celula din corp. Metabolismul se imbunatateste la toate nivelurile. Functionam mai bine, avem parte de mai multa armonie si de o sanatate mai buna. Ne reglam sistemele de aparare ale organismului pentru a lupta impotriva tuturor bolilor, functiile digestive se succed cu regularitate, la fel si cele respiratorii si cele ale fiecarui organ din organism, iar creierul ne este recunoscator pentru o nutritie mai buna si pentru constrolul sporit asupra intregului organism, ceea ce duce la imbunatatirea capacitatilor intelectuale, de studiu si de memorare.
          Va repet, toate acestea insotesc senzatia de saliva fluida in gura. Si stiti ce inseamna aceasta in termeni medicali? Organismul nostru functioneaza cu o predominanta muscarinica a nervului vag, care ne protejeaza de excesul de adrenalina. Nervul vag este opusul sistemului nervos simpatic, acesta din urma este acceleratorul, risipitorul de energie, in timp ce nervul vag este moderatorul, mecanismul de echilibrare. Saliva fluida este produsa de nervul vag. Pentru o stare buna de sanatate trebuie sa existe un echilibru intre functionarea sistemului simpatic si a nervului vag. Cand avem gura uscata se activeaza sistemul simpatic, fiind stimulat de excesul de adrenalina. Cand producem saliva fluida echilibram acest lucru, stimulam nervul vag. Insist : simplul gand GURA MEA ESTE PLINA DE SALIVA FLUIDA, duce la umezirea gurii. Acest lucru se intampla datorita comenzilor transmise de nervul vag de la creier la glandele salivare . In acelasi timp exista o predominanta discreta a nervului vag in intregul organism. Ceea ce este foarte benefic pentru sanatatea voastra, ce trebuie sa faceti cu aceste informatii? Sa le folositi cum trebuie, si ar trebui neaparat sa va faceti obiceiul de a va mentine permanent GURA UMEDA pe parcursul intregii zile, tot timpul.
         Nu va ingrijorati ca atunci cand va treziti dimineata gura va este uscata . Acest lucru inseamna altceva. Poate ati dormit cu gura deschisa si ati respirat pe nas, si asta duce la uscarea gurii. Fiti linistiti, acesta nu este un semn de predominanta al sistemului simpatic. Ar trebui sa va repetati mental, ori de cate ori va amintiti ca GURA ESTE PLINA DE SALIVA FLUIDA. La un moment dat acest lucru se va intampla automat, fara sa va ganditi la el. Aveti informatiile de care aveti nevoie, informatii pe care le primesc pacientii mei in prima sedinta de pregatire. Cu ajutorul lor va veti echilibra fiziologia, veti fi mai linistiti, va veti folosi creierul mai bine si va veti elibera de consecintele provocate de stres.
           Nu luati decizii importante pentru viata sau pentru cariera dumneavoastra atunci cand aveti gura uscata. Daca puteti, asteptati cateva minute pana in momentul in care veti avea gura umeda, in acest fel, va veti folosi mai bine capacitatile intelectuale, si va va fi mai usor sa angajati acele resurse arhivate in creier, pentru a lua cea mai buna decizie, si bineinteles, aceasta metoda va va fi utila si la imbunatatirea rezultatelor la invatatura sa u examene sau la sport, in orice activitate profesionala, sau pentru a va imbunatatii relatiile sociale.

2.       Sa trecem acum la al doilea lucru pe care il spun pacientilor mei, desi este tot un lucru elementar, el este foarte eficient in obtinerea unor situatii pozitive, cum ar fi : o stare buna de sanatate, anestezia psihologia sau capacitatea de a trai cu mai mult entuziasm, intr-un cuvant, de a trai mai fericiti.
         Creierul nostru este un fel de computer biologic care ne coordoneaza organismul si fiziologia acestuia. Dar oare ati fost invatati sa programati acest computer pentru a avea ceea ce va trebuie, ceea ce este bun pentru voi? Urmeaza sa invatati acum intr-un mod foarte simplu, in primul rand vreau sa stiti ca FIECARE GAND ESTE RECEPTIONAT DE CREIER, CA UN ORDIN CE TREBUIE EXECUTAT, CA UN PROGRAM CE ADUCE REALITATEA IN VIATA VOASTRA prin orice mijloace, asa ca nu fiti surprinsi daca viata nu a fost atat de pozitiva pe cat v-ati dorit-o. Din nefericire am primit o educatie atat de negativa, incat rareori vorbim despre altceva decat despre ceea ce este rau. In conceptia noastra, raul este masura tuturor lucrurilor, si asta am si creat. Creierul actioneaza ca volanul unei masini. Masina este condusa de sofer prin miscarile exercitate asupra volanului. Daca aflandu-se pe un drum drept, soferul vireaza brusc la stanga sau la dreapta, masina se supune si iese de pe drum, chiar daca exista riscul producerii unui accident, si asta se intampla deoarece chiar daca masina functioneaza bine, soferul o conduce intr-un mod nepotrivit. La fel se intampla si cu creierul. Daca ne gandim la lucruri pozitive, totul merge mai bine, daca ne gandim la lucruri negative, creierul va executa ordinele, pentru ca el nu stie sa faca deosebirea dintre bine si rau, pur si simplu el EXECUTA programul pe care il prezinta fiecare gand. Asa este el proiectat sa faca, si din cauza unei deformatii culturale, noi ne gandim mai mult la raul pe care il vom suferi ulterior, folosind aceeasi energie pe care creierul o foloseste pentru a produce binele de care are nevoie cu ajutorul puterii creatoare a gandului. Deci, daca vreti sa va imbunatatiti viata la orice nivel stiti, iata ce aveti de facut :
          GANDITI-VA NUMAI LA BINE, LA BINELE PE CARE IL AVETI SI LA CEL DE CARE AVETI NEVOIE IN VIATA. NU VORBITI NICIODATA DESPRE RAU, NICI MACAR PENTRU A-L NEGA SPUNAND FIE CA NU IL VRETI, FIE CA EL NU EXISTA . CA UN MIC JOC DE GANDIRE, OBISNUITI-VA SA CAUTATI BINELE OPUS FIECARE RAU DE CARE SUFERITI SAU DE CARE VA ESTE TEAMA. CAND L-ATI GASIT, GANDITI-VA CA AVETI NEVOIE DE ACEST BINE. FOLOSITI PROPOZITIA : AM NEVOIE DE…
       PENTRU A GASI MAI REPEDE GANDUL POZITIV UTIL PENTRU VOI, VORBITI IN ACEST FEL, GANDITI IN ACEST FEL!
        Este nevoie sa facem acesta schimbare de cultura care trebuie sa inceapa in scoala primara. Acest mod de gandire ar trebui sa fie adoptat si de doctori iar medicina ar trebui sa se foloseasca de un lucru atat de pozitiv si atat de recomandabil pentru viata. Atunci cand vorbim de binele de care avem nevoie ii comandam creierului sa caute solutii pentru problema noastra. Continuati sa ganditi astfel pana cand va atingeti scopul.
Din acelasi motiv va mai dau un sfat :Nu spuneti niciodata ca AVETI NEVOIE DE CEVA BUN DAR CA ACEL LUCRU ESTE DIFICIL SAU IMPOSIBIL DE OBTINUT. In acest caz nu faceti decat sa oschilati si sa atrageti raul in viata voastra. Nu refuzati posibilitatea de a primi binele pe care il meritati. Creierul va lua aceasta afirmatie ca pe o comanda si o va executa in deserviciul vostru. Doar voi puteti schimba acest program cu unul opus, daca va ganditi pur si simplu ca aveti nevoie de puterea de a-l schimba.
           Daca reusiti sa le aplicati, aceste doua idei esentiale sunt suficiente pentru a va schimba cursul vietii, pentru a va crea viata pe care o doriti, pentru a trai intr-o mai mare armonie cu voi insiva si cu mediul, pentru a fi mai fericiti, pentru a invata sa impartiti binele cu ceilalti, veti fi gasit piatra filosofala ! IUBIREA este sursa de echilibru, sanatate si bucurie, este remediul tuturor relelor omenesti.
          Acum, dupa ce ati inteles ca actul de a produce saliva fluida este un indicator ce arata o functionare mai echilibrata a organismului vostru, un act care va va proteja impotriva excesului de adrenalina pe care situatiile neplacute il pot provoca in organism, ganditi-va: GURA MEA ESTE PLINA DE SALIVA FLUIDA, PLACUTA, pana ce o veti obtine. Simtiti cum gura vi se umezeste si cum deveniti mai linistiti si mai relaxati. Si acum, cand organismul vostru executa functiile intr-un mod mai echilibrat si mai armonios, iar creierul coordoneaza totul mai bine, ganditi-va: SANGELE CURGE CU USURINTA PRIN TOT CORPUL SI FIECARE ORGAN , TESUT SAU CELULA PRIMESTE HRANA NECESARA UNEI FUNCTIONARI ARMONIOASE, IAR SANATATEA MEA ESTE DIN CE IN CE MAI BUNA. SIMT CUM TOT CORPUL MEU PRIMESTE ENERGIE SI SE UMPLE DE O STARE DE BINE!
        Acum mecanismele naturale de vindecare functioneaza, iar mecanismele de replicare a ADNului celular functioneaza, conform informatiei genetice, astfel incat, daca exista numite erori in ADNul unor celule, acestea vor fi corectate in mod automat, si totul este in regula. 
STAREA MEA DE BINE SE AMPLIFICA PANA CAND DEVINE TOTALA.
DE AZI INAINTE VOI GASI USOR GANDUL POZITIV POTRIVIT PENTRU A-MI PROGRAMA IN CREIER TOT BINELE DE CARE AM NEVOIE.
VOI AVEA PARTE DE MAI MULTA PACE, DE MAI MULTA LINISTE SI FERICIRE, DE O STARE DE BINE.
VOI AVEA UN CONTROL MAI MARE ASUPRA PROPRIEI FIINTE SI MAI MULTA SPERANTA (FIIND CONSTIENT CA SPERANTA REPREZINTA CEA MAI BUNA CALE PENTRU A TRAI SANATOS SAU PENTRU A REFACE STAREA DE NORMALITATE IN CAZUL IN CARE ARMONIA DIN ORGANISMUL NOSTRU A FOST PIERDUTA),
SI VA FI MAI USOR SA GASESC SOLUTII LA TOATE PROBLEMELE DIN VIATA, INTRU CAT CREIERUL MEU STIE CUM SA GASEASCA SOLUTIILE POTRIVITE.
MA SIMT CEL MAI FERICIT ATUNCI CAND IMPARTASESC CU CEILALTI BINELE DE CARE MA BUCUR!
SUNT INSULFETIT DE CEA MAI MINUNATA SENZATIE PE CARE O POATE SIMTI UN OM, CAPACITATEA DE A IUBI, CARE ESTE ESENTA LUI DUMNEZEU IN SUS, IUBIREA INFINITA, DIN CARE NE NASTEM TOTI, SI PE CARE O VOI REDESCOPERI ATUNCI CAND DRUMUL MEU IN ACEASTA LUMEA SE VA SFARSI.
        Pace si bine pentru vietile noastre !"
Angel Escudero - Vindecare prin gandire. NOESITERAPIE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu