joi, 4 august 2011

Bine de stiut pentru tinerii parinti

Felicitari, drag parinte! La inceput de drum, pe carare sau pe langa carare, alaturi sau in brate cu un bebelin minunat, noi toti facem greseli. Unele greseli sunt intamplatoare, altele se datoreaza lipsei de informatii, altele unor judecati diverse ale evenimentelor. Parintitul este fascinant, este o arta a maiestriei educationale. Poti darui copilului tau tot ce ai visat tu ca si copil... si ma refer la libertati de actiune, la gesturi de dragoste, la jocuri parinte - copil. 
Este bine sa te informezi, desi aparent oricine poate fi parinte, oricine poate aduce pe lume un copil... si totusi nu oricine are copii fericiti! Toti dau sfaturi parintilor: frati, surori, parinti, bunici, strabunici, matuse si vecine, necunoscuti pe strada. Majoritatea sfaturi nesolicitate. Majoritatea idei venite din alte vremuri. Aveti aici cateva idei pretioase, rezultat al celor mai recente studii in materie de parintit constient. Savurati!
1. Nu poti rasfata copilul cu iubire. Multi parinti au auzit vechea poveste cu rasfatatul copilului atunci cand il tin in brate si cand ii raspund imediat la planset. Nu poti rasfata un copil oferindu-i prea multa atentie, iubire, grija. Poti rasfata oferind un bun material in locul timpului si atentiei pe care nu poti sa i-o oferi copilului. Copiii au nevoie de iubire, noi toti avem nevoie de iubire, indiferent de varsta si timp!
2. Raspunde plansului copilului. Copiii nu au nevoie sa isi intareasca plamanii. Copiii nu au nevoie sa se invete singuri. Copiii au nevoie de parinti care ii inteleg nevoile, mai ales in perioada in care limbajul verbal se reduce doar la plans. Prin plans, prin lacrimi copilul cere din tot sufletul prezenta ta, sau te anunta ca are o nevoie (pana la varsta de 6 luni anunta fiecare eliminare - pp,kk). Este important sa ii raspunzi copilului, dandu-i un dar deosebit: sentimentul se securitate pe care il va purta in suflet toata viata. Pe de alta parte, plansul prelungit din punct de vedere fiziologic nu este benefic pentru sanatatea copilului. Plansul poate anunta nevoi primare: nevoia de odihna, nevoia de hrana, nevoia de apa. In loc de a avea un program pentru roboti cu ore fixe pentru fiecare activitate, poti alege sa fii atent la nevoile copilului si sa il alaptezi la cerere, sa il lasi sa doarma cand are nevoie.
3. Disciplina inseamna invatare si nu pedepsire. Exista o mare presiune asupra parintilor. Ei se simt "obligati" sa educe copilul de la varste timpurii. Din pacate de cele mai multe ori, educatia se reduce la pedepse si batai usoare sau uneori mai grave. Disciplina inseamna invatare a unor comportamente. Parintii au rolul de a ghida si de a invata copiii lucruri potrivite varstei lor. Prea des uitam ce varsta are copilul drag. Educatia se face conform varstei copilului, conform nivelului lui de intelegere.
4. Organizatia mondiala a sanatatii recomanda alaptarea naturala timp de minim 2 ani. Multe mame considera ca este momentul sa intarce copilul cand i-au aparut dintii sau cand ele se intorc la serviciu. Nu este cazul. Alaptarea poate continua fara probleme si dupa aparitia dintilor si dupa intoarcerea mamei la serviciu. Alaptarea nu este o problema de tipul: "totul sau nimic". Exista cazul mamelor care nu doresc sa alapteze atat sau exista copii care se autointarca mai devreme. Este bine sa ne straduim sa alatam copilul 2 ani, urmand ca dupa aceasta varsta copilul sa se autointarce cand doreste el.
5. Mancarea solida nu este recomandata sub varsta de 6 luni. Au existat mai multe curente privind aceasta problema. Cele mai recente studii spun totusi concluzia finala: fara mancare solida pana la 6 luni. Astfel se previne obezitatea si multe boli care survin mai tarziu, la maturitate.
6. Doctorul (medicul de familie, stomatologul, ginecologul, neonatologul, pediatrul etc) nu este expert in parintit si nu este expert in alaptare. Influenta doctorilor, cel putin in Romania, este extraordinar de mare. Atat de mare, incat de foarte multe ori parintii nu mai gandesc, nu mai aleg, doar executa ce a spus medicul X sau medicul Y. Fac acest lucru desi in interiorul lor nu sunt de acord cu ceea ce medicul a spus... Aveti incredere in voi, ca parinti, cereti si a doua parere, si a treia, pana sunteti convinsi ca ati ales solutia cea mai buna pentru voi si pentru copil. 
7. Poti sa dormi in siguranta cu copilul tau in acelasi pat. Exista sau a existat o mare publicitate referitoare la cat de periculor este dormitul impreuna. Cand dormiti impreuna, evitati consumul de alcool, fumatul, paturile grele, saltelele de apa. Nu lasati copilul singur intr-un pat de adult. Dar dormiti impreuna, este atat de frumos si de bine, iar copilul se simte in deplina siguranta. 
8. Copiii au nevoie de natura, de aer curat. Jocul afara, in curte, excursiile in natura au o mare valoare. Lasati copiii sa se joace liberi in natura, sa atinga plantele, sa alerge, sa respire aer curat. Ei vor iubi si respecta natura, daca au crescut in contact cu ea.
9. Alegeti jucarii frumoase. Nu lasati la indemana copiilor jucarii murdare, rupte, dezmembrate. Simptul frumosului, al ordinii si al esteticii se dezvolta de la varste timpurii. Nu lasati copii sa se joace cu arme, sa stea ore in sir la TV / calculator. Temperamentul copilului se modeleaza prin joc. 
10. Obezitatea este o problema mondiala a sanatatii copiilor. Se spune ca grasimea este ca si tutunul, adica are un impact la fel de negativ asupra sanatatii ca si tutunul. Parintii sunt responsabili de hrana copiilor. Alegeti mancare sanatoasa pentru copii, de la varste timpurii, si continuati sa hraniti copiii corect si pana la varsta maturitatii - evitati grasimile saturate, sarea in exces, zaharul, drogurile de orice fel.
11. Igiena orala incepe de la cateva luni. Este indicat sa incepeti sa spalati / periati gurita, respectiv dinti, cand ei apar, de cand e mic bebe. La inceput se poate curata gurita cu o compresa sterila, apoi cu periuta. 
12. Nu faceti niciodata comparatii cu alti copii. Fiecare copil este unic. De multe ori ai impresia ca poate copilul nu te aude, sau nu intelege ce spui. Copiii simt si inteleg de foarte devreme limbajul parintilor. Copilul tau nu seamana cu ceilalti copii si nici cu tine nu seamana atat de mult cat incearca unii si altii sa te convinga. Comparatiile sunt inutile, nu pot schimba o situatie, ba din contra, construiesc frustrari pe termen foarte lung si neincredere in fortele propri. Un copil are calitati pe care le puteti pune in evidenta si defecte pe care le puteti in timp corecta.

2 comentarii: