sâmbătă, 22 octombrie 2011

De ce bem apa

Dupa aer - respiratia, viata, vine apa... cat de minunata este!
70% din planeta e acoperita cu apa...
Corpul uman contine 70% apa ... procentul fiind diferit in functie de varsta (la copil mic 80%, la varstnic 60-65%). Apa este distribuita astfel:
- celulele contin 60-90% apa
- muschii - 70-75% apa
- creierul - 85% apa
- oasele - 20-25% apa
Rolul apei in organismul uman
Toate functiile organismului, TOATE, au nevoie de apa, sunt conditionate de existenta apei: respiratia, digestia, activitatea hormonala, termoreglarea, activitatea musculara, eliminarea toxinelor, circulatia sangelui, vazul, vorbirea... Cand 20% din cantitatea de apa din corp se pierde, viata omului inceteaza. 
Apa este dizolvant pentru substantele ingerate.
Apa este mediul in care se desfasoara cele mai multe reactii chimice legate de metabolismul substantelor si deci de viata.
In organismul uman au loc numeroase reactii chimice care dau nastere la caldura , energie si la metabolismul necesar vietii. Aceste reactii au nevoie de un mediu apos, altfel substantele nu se pot desface in ioni iar reactiile nu pot avea loc .
Pe langa aceasta apa insasi ese un electrolit slab, care se disociaza in ion de hidrogen (H+) si hidroxil (OH-). Acesti ioni au proprietati catalitice, ei accelerand un numar considerabil de reactii care in mod normal ar dura zile intregi, in prezenta ionilor reactiile au loc in cateva secunde .
Apa acumuleaza si degaja caldura prin evaporare. Aceste insusiri ale apei au un rol foarte important in fiziologia termoreglarii, mentinand temperatura corpului. La temperaturile ridicate ale verii organismul uman primeste mult mai multa caldura decat are nevoie. Daca aceasta caldura nu s-ar elimina organismul ar avea mult de suferit. Din fericire organismul dispune de o serie de mijloace de eliminare a caldurii. Schimbarea apei din stare lichida in stare gazoasa presupune o pierdere de caldura de la corpul unde se afla apa. In corpul omenesc fiecare gram de apa evaporat de pe suprafata pielii ( transpiratie ) la temperatura camerei inlesneste pierdera a 580 de calorii mic.
Apa ajuta la transportul si absorbtia substantelor nutritive, fiind solvent pentru numeroase minerale:Na,Ca,K,Mg,Cl
Apa ajuta digestia si previne constipatia.
Apa mentine functia corecta a rinichilor. 
Apa dilueaza si epureaza deseurile.
Apa controleaza echilibrul acido-bazic.
Apa este mediul principal de transmitere a informatiilor catre toate celulele corpului uman.



Cand si cata apa bem?
Inghitim apa, apoi apa este luata din stomac si din intestine si este transportata de sange in tot organismul, fiind retinuta de tesuturi. Rezerva de apa a organismului o constituie in special muschii si pielea, datorita volumului lor. Pe langa acestea si celelalte organe si parti ale copului omenesc au in compozitia lor o cantitate insemnata de apa ( ficatul, creierul, plasma sanguina, celulele, plamanii).
In mod normal organismul uman are nevoie zilnic de 2-3 litri de apa. Uneori aceasta nevoie creste la zeci de litri de apa. Intrebarea este de ce e nevoie sa “schimbam apa”? Este limpede ca daca eliminam apa trebuie sa o si punem inapoi.
Cum se elimina apa?
1. Apa se elimina din organism in primul rand prin rinichi (1 litru si jumate pe zi). De fapt pierdera aceasta variaza intre 0,6 - 2 litri pe zi. In unele cazuri se pot atinge valori foarte mari. Astfel , in boli precum diabetul, pot fi eliminate cantitati uriase de urina ( 8 - 10 litri pe zi).
Rinichii au un rol foarte important: ei extrag din sange toate substantele nefolositoare sau daunatoare organismului, pe care acesta le-a adunat din tesututri si organe. Pentru a arunca afara aceste substante este neaparat nevoie de apa, in care aceste substante sunt dizolvate. Restul apei se elimina prin plamani, sub forma de vapori ( ~400 cm2 ), prin intestine ( 100 - 200 cm2 ) si prin piele ( 500 cm2 ).
2. O mare parte din apa se pierde prin plamani. In respiratia accelerata la om, in timpul muncii sau efortului fizic, si cantitatea de apa care se elimina prin plamani creste. Oamenii care muncesc in conditii de temperatura ridicate pot pierde pana la 6-10 litri de apa pe zi.


In fiecare zi avem nevoie de 8 pahare de apa, respectiv 2 litri de apa. Apa, nu suc / supa / cafea / ceai s.a.
Lipsa apei este cauza nr. 1 a oboselii din timpul zilei.
O scadere de 2% de apa din organism poate duce la pierderea temoporara a memoriei, dificultate in calculele bazice de matematica si probleme de focalizare in fata monitorului sau a unui document important.
La 37% din americani, mecanismul setei este atat de slab incat ei confunda setea cu foamea? Cred ca muhuhulte alte natii au aceeasi problema...
Durerile de oase si de articulatii se calmeaza daca se beau cele 8 pahare de apa pe zi.
Este important de stiut ca:
- niciodata nu se bea apa in timpul mesei (diluarea salivei si a sucului gastric da nastere unei digestii incetinite, iar mancarea ajunge in stomac, stagneaza si se altereaza)
- ideal este sa bei apa intre mese, la minim o ora dupa masa si la 30 minute inainte de masa
- e recomandat sa nu se bea apa inainte de somn, pentru ca alunga somnul
- apa sa nu fie rece, caci ar solicita efort din partea organismului sa incalzeaza lichidul la nivel de asimilare
- cafeaua, sucul, ceaiurile si bauturile dulci nu pot inlocui apa, dimpotriva, ele cresc nevoia de apa, mai mult decat atat, sunt alimente pentru organism.

Starea si reglerea metabolismului apei

Multi oameni si-au pus intrebarea de ce le este sete? Setea este semnalul lipsei de apa in organism. Celulele din diferite tesuturi ajung la un moment dat sa nu mai aiba destula apa. Acest lucru se intampla mai ales vara. Celelele anunta creierul despre lipsa apei. La nivel cerebral informatia este prelucrata si se formeaza senzatia de sete, care ne obliga sa bem apa.
Cat timp poate sa traiasca o vietuitoare fara apa? Aceasta variza mult de la ospecie la alta. Unele specii, cum sunt molii sau serpii au o rezistenta foarte mare la lipsa apei. La fel si camilele au o rezisenta buna la deshidratare. Insa majoritatea animalelor nu por suferi lipsa indelungata a apei. Oamenii pierduti in desert fara apa, supravietuiesc cel mult 3 zile.
Metabolismul apei este influentat de multe glande cu secretie interna ( tiroida, glandele suprarenale, glandele genitale, pancreasul, ficatul), dar organul cel mai important care regleaza metabolismul apei este hipofiza. Hormonul lobului posterior al hipofizei - pituitrina - provoaca o diuree puternica (cresterea cantitatii de urina).
Scoarta creierului are un rol foarte important in reglerea introducerii, folosirii si eliminarii apei din organism. Ca organ coordonator, scoarta creierului intervine in toate aceste procese.
Astfel viata devine indisolubil legata de apa …
Cantitatea de apa din componenetele lichide ale corpului omenesc :
Plasma Sanguina
3 litri
Lichid interstitial
14 litri
Apa din celule
29 litri

Procente de apa din corpul omenesc:
Creier
85 %
Plamani
80 %
Inima
79 %
Splina
75 %
Rinichi
82 %
Sange
83 %
Muschi
75 %
Oase
25 %
 

Pe termen lung, consumul unor lichide de proasta calitate sau insuficiente poate sa dauneze grav sanatatii, iar uneori poate sa fie fatal.
De calitatea si cantitatea apei din corpul nostru depinde sanatatea si longevitatea noastra.
Important de retinut este ca unul din factorii cei mai importanti ai imbatranirii si ai numeroase boli este scaderea concentratiei de apa din corp.
- O scadere de numai 2% a procentului normal starii de echilibru functie de varsta, poate avea consecinte foarte grave.
- O scadere de 15-20% poate provoca chiar moartea.
  
Cea mai mare parte din apa din organismul uman nu se schimba. Ea imbatraneste odata cu omul. Ceea ce consumam zilnic inlocuieste ceea ce eliminam zilnic prin respiratie, transpiratie sau urina. Pe masura ce apa din corp imbatraneste, cantitatea de gaze dizolvate in ea creste si o polueaza. Se spune ca apa poluata din organism are legatura cu deuteriu, si am primit niste explicatii frumoase privind deuteriul, pe care le puteti citi in comentariile la postare. Cand in corp este excesde deuteriu, are loc o diviziune haotica, extrem de accelerata a celulelor maligne, care distrug tesutul uman la nivel celular). Daca reusim sa inlocuim in totalitate aceasta apa poluata din corp cu alta nepoluata,atunci vom reusi sa dam o tinerete nou organismului. Daca reusim sa inlocuim in totalitate aceasta apa poluata din corp cu alta nepoluata,atunci vom reusi sa dam o tinerete nou organismului.
Metoda prin care putem sa mai inlocuim partial apa uzata din corp este consumul de legume si fructe proaspete si de alimente vegetale. 

Apa vie si apa moarta este un alt subiect interesant, despre care voi scrie intr-un alt articol.


Bibliografie:
http://www.referatele.com/referate/chimie/online1/Apa-si-organismul-uman-referatele-com.php 
"De-acum voi fi sanatos" - Lidia Boje 
http://omulideal.webgarden.ro/menu/importanta-apei-pentru 

6 comentarii:

  1. Deci..
    Apa vie nu are nici o legatura cu deuteriu din apa.
    Uite de ce:

    Asa cum se stie Deuteriul este un izotop al hidrogenului si este primul elemnt care contine un neutron in nucleu, dar pastreaza o mare parte din proprietatile hidrogenului, iar in combinatie cu oxigenul rezulta APA GREA!!! Proportia de apa grea pe planeta noastra are o medie de 153ppm, adica la 1 milion de molecule de apa normala rezultata din combinatia hidrogen si oxigen avem o 153 de molecule de apa grea si...306 molecule de APA SEMIGREA care nu este altceva decit combinatia hidrogen+deuteriu+oxigen si care este tot o apa grea si ne-necesara vietii.
    Singura apa saracita in deuteriu (25ppm) se fabrica in Romania si se numeste Qlarivia.
    A nu se confunda Apa Vie cu apa saracita in deuteriu, care este o apa bazica, adica cu ph modificat cu niste elctroni si care NU ELIMINA DEUTERIUL!!!
    Niste calcule facute pentru a dilua Qlarivia cu apa plata:
    Cum se calculeaza procentajul de DDW daca diluam continutul unei sticle de Qlarivia cu apa plata?

    1 . - Se pleaca de la premisa ca un litru de apa are 20.000 de picaturi (la 20 de grade celsius)

    - Se stie ca continutul de apa grea difera de la regiune la regiune, si luam o media de 150 PPM

    - Daca la 1 milion de picaturi de apa plata (de robinet sau minerala) avem 150 de picaturi de apa grea, la 20.000 o sa avem fix 3 picaturi

    - Apa cu continut scazut de deuteriu Qlarivia are 25 ppm, adica la 1 litru de apa avem 0.5 picaturi.

    - Daca unui litru de apa plata de 150 ppm ii adaugam o jumate de litru de apa Qlarivia, vom avea urmatoarea compozitie: 19997+ 9999.75=29996.75 picaturi de apa fara deuteriu si 3.25 apa grea (20000 de picaturi de apa minus cele 3 picaturi de apa grea, si 10000 de picaturi de apa Qlarivia care are 0.25 picaturi la 0.5 litri)

    - Prin regula de 3 simpla extrapolam si obtinem 108.34 ppm

    - Deci daca unuii litru de apa plata ii daugam o jumate de litru de apa Qlarivia obtinem 1.5 litru de apa cu un procentaj de 108 Ppm.


    Daca unui litru de apa plata ii daugam un litru de apa Qlarivia ce PPM obtinem?

    - 19997+19999.5=39996.5

    - (1000000*3.5)/39996.5= 87.5076 PPM

    - deci 2 litri de apa (1L apa plata + 1L apa Qlarivia) obtinem o apa cu 87.5 PPM continut de apa grea.

    Cu stima, Mircea Bidian (mircea_DOT_bidian_AT_gmail_DOT_com)

    RăspundețiȘtergere
  2. Cineva mi-a trimis un mail, si cred ca va raspunde si altora asa ca il postez aici:

    Apa ionizata nu este altceva decit o alta denumire pentru apa vie, apa alcalina, chestia aia chipurile "inventata" de prof Minzatu, furata desigur de la rusi, care au inceput pe la mijloculanilor anilor 80, inventator find Vitold Bakhir (http://www.bakhir.com/), procedeul numindu-se activare electrochimica, care nu este altceva decit separarea apei in doi componenti, anolit si katolit (apa vie -apa moarta) si de aici restul denimirilor comerciale, aparute ca si o ploaie acida in detrimentul produsului de origine de la mama Russia. Ca m-ai intrebat, ma simt dator sa-ti zic parerea mea despre despre ce fel de apa trebuie sa bem. O sa le pun in ordine:
    - apa fara deuteriu
    - apa fara deuteriu, alcalina
    - apa fara deuteriu, alcalina, energizata la soare dupa principiull lui Marcel Violet,
    - apa fara deuteriu, alcalina, energizata la soare, magnetizata (ceva taranoii din Austria a descoperit ca daca pui nus' ce magnet in apa.... bla , bla)
    - apa fara deuteriu, alcalina, energizata la soare, magnetizata si cristalizata (cristalizarea se obtine prin inghetare si dezghetare), plus filtre de carbon si ioni de argint, etc, etc........

    Dupa cum vezi, orice kiki-miki i-am face la apa, daca nu scoatem afara deuteriul din apa, totul e degeaba. Restul e comert. parerea mea... evident

    RăspundețiȘtergere
  3. Cineva ma intreba daca e adevarat:

    Purificarea apei prin congelarea parţială

    www.taifasuri.ro/home/sanatate/2856-purificarea-apei-prin-congelarea-partiala-nr257-sapt11-17-feb-2010.html
    de Anda Postolache

    NU E ADEVARAT!!
    Raspunsul e un mail valabil si pentru ceilalti:

    Daca ar fi asa de simplu nu-mi mai bateam capul sa fac cenarifuga aia cu 20.000 de rotatii pe minut.
    Sa-ti explic! Nu te panica, e simplu. Apa e formata din Hidrogen si Oxigen. De un atom de Oxigen se leaga doi atomi de hidrogen. Acesta e o molecula de apa. (Mie imi place termenul de MOLECUTSA :-) )
    Hidrogenul e format dintr-un proton si un electron, care graviteaza in jurul protonului, precum pamintul in jurul soarelui. Din totala masa hidrogenul, 99,95% e concentrata in porton si ce a mai ramas de 0.05% e in electron. Pina aici e simplu. Amu-i amu!! Natura mai are o particula de marimea protonului (aprox aceeasi masa si accesi marime, fara incarcare electrica), numit NEUTRON, care nu defineste un element, adica nu exista element in natura care sa aiba un neutron si in jurul lui sa se invirteasca un electron, DAR neutronul se poate alatura protonului si un element care are mai mult sau mai putin cu unul neutroni in nucleu decit nr protonilor, acel elemnt se numeste IZOTOP. Deci sa zicem ca avem un element cu 16 protoni in nucleu. Ca sa fie element pur si stabil, trebuie sa aiba acelasi nr de neutroni, dar nu obligatoriu! Deci regula e simpla, daca nr neutronilor din nucleu difera ca cifra protonilor, acel element se numeste IZOTOP. Bun! Dar Hidrogenul simplu NU ARE NEUTRON!!!!!!! Deci cel mai simplu element nu are in nucleu NEUTRON. Daca in schimb, se alatura si un Neutron, atunci nu mai avem hidrogen ci Deuteriu. Daca se adauga unui atom de hidrogen 2 neutroni se numeste TRITIU. Tritiul este radioactiv (adica neutronii din nucleu scapa, si dupa 10.8 ani cantitatea de Tritiu ajunge la jumatate, numita si perioada de injumatatire., si tritiul se transforma in deuteriu, radiatii nucleare (ca vin din nucleu), raze X , un fel de ultraviolete periculoase. Deci asta e radiatia. Sa revenim. Pentru ca Hidrogenull cu un neutron in plus se transforma in deuteriu, si care se leaga de atomul de oxigen si formeaza APA GREA, si aPa sEmIgReA, adica un atom de hidrogen, unul de deuteriu si unul de oxigen. Si Oxigenul poate acumula neutroni in nucleu (de aia devine radioactiva apa dupa bomba atomica!!). Acea apa care e formata din sa zicem TRITIU si oxigen se numeste apa super grea iar apa care e formata din Tritiu si un izotop de oxigen se numeste apa ultragrea. Pe noi ne intereseaza apa grea, ce-a formata din deuteriu si oxigen, care se gaseste in natura in proportie de 156 PPM, (parti per milion) sau mai pe inteles, un gram de apa grea la 6.5 litri de apa.... sau la un om cam 10 grame in corp. Apa grea este o otrava care nu omoara instant, dar care din toate otravurile care le inghitim noi, e si ce-a mai perculoasa pentru ca IMBATRINESTE. Pentru a scapa de apa grea din organism trebuie sa o inlocuim, folosind apa fara deuteriu. Acum vine raspunul la intrebarea ta: Apa grea e cu 11% mai grea decit apa de baut, adica 1 litru de apa de baut are 1Kg, pe cind apa grea are 1, 11 kg. Si mai are inca o proprietate ciudata apa grea, ingheata la +3.8 grade Celsius, fata de apa obisnuita la 0 grade. Buuuun!!!!. Inseamna ca daca am centrifuga apa obsinuita si am cobori temperatura apei la +0.5 grade am reusi sa depunem pe pereti apa grea, si am reusi separarea foarte simplu. NIMIC MAI FALS!! Asa am crezut si eu, de aia am pornit acel proiect, dar am neglijat viteza de migrare a moleculei de apa grea spre exterior. Dupa aceeasi matematica cu care au zburat americanii pe luna, mi-a rezultat, ca o molecula de apa ar migra spre exterior, la 20000 de rotatii pe minut, cu aprox 0.8 mm in 24 de ore. E o distanta cam cit de aici pina la Planeta Jupiter, daca comparam cu diametrul moleculei de apa! DECI DACA PRIN CENTRIFUGARE NU SE POATE SEPARA, EU ZIC CA SE POATE NEGLIA RESTUL IDEILOR STUPIDE, VEHICULATE PE NET. ACESTA E SI MOTIVUL PT CARE AM ABANDONAT ACEASTA METODA.

    RăspundețiȘtergere
  4. partea 2-a

    Tot prin cetrifugare se imbogateste uraniul si se separa Uraniu 235 de 238 (cei trei neutroni fac diferenta) si se foloseste o salba de centrifugi cu un numar care se ajunge pina la 9000. poate ca daca s-ar face centrifugi asa de multe am reusi si noi dar altfel nici o shansa. in schimb sunt alte metode, mai chimice, care reusesc sa faca apa de baut cu un continut de apa grea de 25 PPm, Apa se numeste Qlarivia, se face la Rimnicu Vilcea, singura fabrica de acest gen din LUME!! Restul cumpara de aici si o imbuteliza cu diferite nume.
    In rest, ideea de lasa apa sa se decanteze si sa se rasufle de clor, nu e rea. Nici macar daca se pune la congelator, pentru ca daca apa ingheata si apoi se dezgheata si se bea apa respectiva, apa se trasnforma in apa structurata, care chiar daca contine si apa grea, e mai buna decit apa amorfa de la robinet. Apoi, daca apa se lasa la soare, chiar si o apa dublu distilata, se umple de VIATA. Chestia asta a descoperito un francez, Marcel Violet se cheama, care si-a tratat bolile cu acesta apa solarizata. Apoi a mai facut el eceva montaj cu tot felul de bobine, care cica intarsete proprietatile. Rusii au descoperit prin anii 80 ca apa se poate separa in apa acida si apa bazica (anolit si catolit). Aia acida e otrava si aia bazica intretine viata, dar care n-are nici o treaba cu apa grea. Dispzitivul rusilor se vinde pe la 300 de dolari. Un austriac a descoperit ca nus ce magnet daca se pune in apa, tot asa apa aia de la polul Nord, sau sud (habar nu am care) e mai buna de baut. Tot asa se vinde pe la vreo 200 de euro. Un japonez a descoprit ca apa sufera daca o injuri, si a folosit doua glastre cu flori, la una se rasteau studentii si o injurau si la cealalata ii spuneau ca o iubesc. Aia cu injuraturile a imbatrinite de 10x mai reopede. aceeasi experinata pe ceva vase cu orez....

    Cu stima Mircea Bidian

    RăspundețiȘtergere
  5. P.S. -aceeasi idee stupida scrisa de Anda Postolache reluata aici http://www.azsmrebenezer.net/article.php?id=2132 de conf. dr. Teodora Maria ONCIU

    Nu cunosc natura profesiei a conf. dr. Teodora Maria ONCIU, dar sper sa nu fie de chimie, biochimie, fizica sau matematica...

    RăspundețiȘtergere