sâmbătă, 17 decembrie 2011

Simpla ascultare a muzicii poate avea efecte asupra muzicalitatii unei persoane

       Ce placut e sa asculti muzica... in timp ce lucrezi sau pur si simplu un timp ce te relaxezi... Iulia Dorobantu a mai tradus o stire muzicala de pe Sciende Daily. Sursa:http://www.sciencedaily.com/releases/2008/08/080813110453.htm

       ScienceDaily (13 august, 2008) – cercetatorii de la Universitatea din Amsterdam (UvA) au demonstrat cat de mult poate invata creierul prin simpla expunerea la diferite stiluri de muzica. „Tot mai multe si mai multe laboratoare arata ca oamenii au inclinatii catre aptitudini pe care numai expertii credeau ca le au”, explica Henkjan Honing.
    „Se pare ca simpla expunere aduce o contributie enorma la modul in care competenta muzicala se dezvolta.” Rezultatele au fost prezentate recent la conferinta Limba si Muzica organizata de Universitatea Tufts din Boston, si va fi publicata intr-un numar viitor al Jurnalului de Psihologie Experimentala: Performanta si Perceptia Umana.
Perspectiva comuna a celor care cerceteaza muzica este ca abilitatile muzicale se formeaza prin exersarea intensa a muzicii si ca raman relativ brute la cei care nu studiaza muzica, asa numita ipoteza a expertizei.
       Cu toate acestea, studiul UvA arata ca ascultatorii fara un antrenament formal, dar cu o expunere suficienta fata de un anume idiom muzical (ipoteza expunerii), au aceleasi performante, in ceea ce priveste o sarcina muzicala, cu cei care au avut parte de lectii de muzica. Mai mult, studiul arata ca ascultatorii se descurca mai bine in genul preferat de muzica. Astfel studiul sustine ideea ca simpla expunere la muzica ofera unele aptitudini muzicale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu