miercuri, 14 martie 2012

Polenul crud si bun

"Albinele au nevoie de flori ca sa traiasca si florile au nevoie de albine ca sa rodeasca"
Gaston Bonier
"Daca ar disparea albina de pe suprafata globului, omul ar mai avea doar patru ani de trait"
Albert Einstein

Polenul contine:
22 de aminoacizi, 
18 vitamine (amintim de complexul de vitamine B:  B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 - acidul folic, B12, vit A, provitamina A, vitamina C, D, E, F, H, K, PP si rutina sau vitamina P etc.)
25 de minerale, 
11 enzime si coenzime, 
14 acizi grasi (printre care acizii grasi polinesaturati Omega 3 si Omega 6),
11 carbohidrati, 
lecitina 15%
lactofermenti, 
fitosterol, 
bioflavonoide, 
antioxidanti, 
antibiotice naturale, 
factori de crestere 
fibre (atat solubile, cat si nesolubile) 
multi alti factori activi, specifici fiecarui tip de polen in parte.

Curiozitate: polenul conţine de 20 de ori mai multa vitamina A decât morcovul, şi de asemenea

Cum se administreaza polenul?
Se recomanda sa fie servit dimineata, dar se poate lua si de mai multe ori pe zi
Adulti: 3 lingurite pe zi
Copii: 2 lingurite pe zi
Copii sub 1 an: 1/2 lingurite pe zi
Se poate luna polen toata viata zilnic, nu are efecte adverse.
Polenul se serveste dizolvat (in apa, suc de lamaie sau sucuri de fructe sau de legume). Cand se serveste simplu sau amestecat cu miere, mai ales polenul uscat, nu este absorbit complet si se elimina o buna parte din el.

Ce rol are polenul in mentinerea sanatatii si tratarea bolilor?
Foarte importanta este prezenta in polen a rutinei, numita si rutozid sau vitamina P. Un gram de polen conţine suficientă rutină pentru a asigura prevenirea hemoragiilor la nivelul creierului, inimii sau retinei. Ea are rol de trofic al peretelui vascular si antiagregant plachetar. Astfel, polenul este util persoanelor cu afectiuni cardio-vasculare, inclusiv accidente vasculare cerebrale, infarcte miocardice acute sau cronice, arteriopatii cronice obstructive, afectiuni diverse ale vaselor mici, cat si ale sistemului venos, cu risc de tromboze

Vitamina E reduce parţial afecţiunile provocate de dioxidul de carbon şi de sulf, gaze atât de periculoase pentru cei care traiesc in orase. Prin bogatia sa in proteine si vitamine, polenul este si un excelent trofic hepatic. Toate mineralele din corpul omenesc sunt prezente si in polen; intre ele sunt de mentionat fierul, calciul, zincul, magneziul, seleniul, fosforul. Polenul reprezinta cea mai bogata sursa cunoscuta de seleniu. El esential pentru eliminarea metalelor grele si in general, pentru detoxifierea organismului. Totodata, seleniul este important in controlarea conditiilor inflamatorii. Polenul mai este bogat in zinc, nichel si magneziu. Sodiul si potasiul se gasesc intr-un raport optim, important fiind si continutul de calciu, fosfor, fier, iod, cupru, sulf, clor, molibden, brom, siliciu si titan. 

Polenul contine si acizi grasi, mai ales acizi nesaturaţi – omega-3, omega-6. - care joacă un rol important în prevenirea arterosclerozei. Bioflavoinoidele, pe langa faptul ca ii dau polenului culoarea si gustul minunat, ele sunt recunoscute ca fiind anticancerigene. Lactofermentii prezenti doar in polenul crud ajuta la regenerarea florei intestinale , protejeaza intestinele contra bacteriilor patogene, carora le inhiba dezvoltarea, scade absorbtia de colesterol din intestine si ofera protectie contra cancerelor hormonodependente (cancer de san, cancer de prostate. Fitosterolul, care reprezinta un puternic antioxidant si joaca un rol important in echilibrarea dinamicii colesterolului, se numara printre nenumaratii factori ce se gasesc in polenul crud, dar se pierd prin uscarea lui.

Polenul mai contine enzime si pro-enzime, numeroaseoase microelemente, multa lecitină şi în special acizi nucleici.
 
Fermenti, hormoni, vitamine, flavonoizi necesari organismului pentru mărirea puterii de rezistenţă le gasim pe toate in acest miracol al naturii numit polen. Polenul este un stimulent al tuturor functiilor vitale ale organismului, este un excelent tonic, energizant, vitaminizant si mineralizant care combate si cele mai rebele stari de oboseala si de slabiciune, inlaturand surmenajul fizic si intelectual. Prin continutul de proteine de calitate, aminoacizi esentiali, fier si vitamina B12, polenul le este indicat si persoanelor cu anemie sau astenie, mai ales daca este asociat si cu laptisor de matca. Prin consumul de polen crud se poate combate stresul, inlatura nervozitatea si iritabilitatea, depresiile nervoase, neurastenia. Consumul constant de polen crud reda optimismul, calmeaza si este recomandat in caz de insomnii

Prin urmare, ne dam seama ca polenul imbunatateste activitatea creierului, fiind foarte util pentru persoanele care desfasoara munca intelectuala, deoarece le creste capacitatea de lucru si scade fenomenele de oboseala. Se poate administra si in oboseala cronica (chiar si pentru reducerea nedoritelor cearcane), la persoanele debilitate, copii hipotrofici, subponderali sau la cei cu retard din nastere.

Cura cu polen este recomandata deci copiilor bolnaviciosi, rahitici sau cu tulburari de crestere, conducand la o ameliorare rapida si semnificativa a starii lor. 

Polenul:
este febrifug
este antiseptic
este vermifug
este depurativ
este diuretic
este emolient
previne si ajuta in tratarea osteoporozei  (flavonoidele din polen contribuie la diminuarea pierderii de calciu din oase)
intretine tesutul osos (prin continutul de calciu si vitamina D)
regleaza colesterolul,
combate in mod eficient ateroscleroza, 
regleaza ritmul cardiac, 
calmeaza ametelile, palpitatiile si angina pectorala, 
fortifica reteaua capilara 
este eficient in flebite si impotriva varicelor. 
este recomandat in caz de hemoragii si fragilitate capilara. 
are un efect exceptional asupra ficatului, fiind practic de nelipsit in tratamentul oricarei afectiuni hepatice, inclusiv in hepatitele virale cronice (alaturi de pastura, laptisor de matca si propolis).
regenereaza flora intestinala din tractul digestiv (prin continutul de lactobacili)

Este un reglator perfect al functiilor digestive si intestinale, vindecand atat constipatiile, cat si anumite tipuri de diaree persistente, enterite, enterocolite, colibaciloze si diverse infectii intestinale si, in particular, pentru tratamentul bolii Crohn si a colitelor ulceroase. 

Polenul este recomandat in cazul diferitelor afectiuni ale aparatului respirator, precum raceli, gripa, bronsite, tuse, amigdalite,etc.

Dizolva calculii biliari, prezinta o actiune eficienta impotriva reumatismului si gutei. In plus, prezinta o eficienta sporita in preventia degenerarii oculare la persoanele in varsta si impotriva cataractei, a afectiunilor de prostata si a cancerului de san.

Unele persoane se tem de incarcatura polenului in hormoni masculini. Aceasta idee invechita a pornit de la faptul ca polenul reprezinta celula sexuala masculina a plantei, dar cercetarile biochimice asupra plantelor au infirmat aceasta idee. De fapt, prin complexitatea si prin efectele sale nutritive profunde, stimularea este mai mult functionala decat hormonala. Prin urmare, nu trebuie sa ne temem a folosi polenul indiferent de varsta sau sex. Pentru barbati, este foarte important efectul asupra prostatei. Foarte multe studii au dovedit eficienta lui in tratarea atat a adenoamelor de prostata, cat si a cancerelor de prostata. 

La barbatii sanatosi, care il consuma in mod curent, polenul intretine buna functionare a prostatei, prevenind hipertrofierea si imbolnavirea acesteia.Totodata, polenul ajuta la intretinerea potentei si la recuperarea functiei reproducatoare masculine, fiind util in infertilitatea masculina. El este un important afrodiziac care reda virilitatea imbunatatind viata sexuala in ansamblu. Sunt multe efecte care concura la aceste rezultate, incepand cu eliminarea stresului, cresterea vitalitatii, cresterea libidoului, imbunatatirea calitatii spermei, eliminarea dificultatilor produse de afectiunile prostatei, etc. Polenul actioneaza benefic asupra tuturor factorilor care influenteaza viata sexuala, conducand la ameliorarea si sustinerea ei la un nivel de invidiat, pana la varste inaintate si chiar posibilitatea de a avea copii la varste la care alti barbati au intrat in andropauza. Se foloseste insa si la femeile cu infertilitate, deoarece hraneste bine toate tesuturile reproducatoare si in plus, regleaza ciclul menstrual.

Un organism care are orice carenta de micronutrienti si-o poate compensa cu succes din polen. 

Chiar si diabeticii pot lua polen, desi acesta contine si glucide (in medie 20-30%). S-a demonstrat ca administrarea a 2-3 lingurite de polen pe zi, la diabetici, ajuta la obtinerea si intretinerea unui nivel glucidic mai bun, la reglarea tuturor functiilor corpului si obtinerea unei stari generale de bine.
 
La administrarea de durata a polenului crud si laptisorului de matca s-a mai observat cum se normalizeaza, pas cu pas, aspecte care nu erau in prim-planul atentiei de la inceput. De exemplu, parul de pe cap s-a indesit si si-a recapatat vigoarea. Parul de pe corp, la femei, a crescut mai putin si mai rar, iar la barbati s-a fortifiat, in cazurile in care era necesar.

Datorita efectelor sinergetice ale diferitilor factori antioxidanti si de eliminare a elementelor toxice din organism, polenul ajuta la purificarea si intarirea organismului pornind de la asigurarea unui metabolism celular sanatos

Stimularea metabolismului conduce la o mai eficienta ardere a caloriilor. Este util atat pentru combaterea anorexiei si refacerea apetitului, cat si pentru refacerea echilibrului chimic care poate fi vinovat de cresterea anormala in greutate. 

Polenul stimuleaza sistemul imunitar ajutandu-ne sa ne aparam mai eficient importriva diferitilor virusi, microbi si fungi. 

Polenul previne cancerul si este un important adjuvant in tratarea acestuia, inclusiv in combaterea efectelor secundare ale chimioterapiei si ale iradierilor. In privinta pacientilor cu tumori, polenul in combinatie cu propolis, laptisor de matca si zeolit aduce suportul nutritiv de micronutrienti asa de necesari intr-o boala atat de grea. La acesti pacienti, in special la cei care urmeaza chimioterapie, aceasta combinatia sustine ficatul greu incercat, moduleaza raspunsul imun si aduce un plus de energie.

Bibliografie:
http://www.casabio.ro/sanatatea/article/20 

Un comentariu:

  1. Buna,
    Ma numesc Cristina si as adauga la acest articol cat de benefic este consumul de polen crud, miere si alte produse apicole.
    Am inceput sa consum polen crud intr-un moment al vietii nefavorabil dpdvd al sanatatii.Am suferit de diferite infectii vaginale combinate sindromul polichistic.Tratament:bisturiu.Nu am acceptat ideea de a ramane fara un ovar la o varsta frageda(aveam 15 ani)si am cautat alternative de tratamente naturiste.Am tinut dieta combinata cu polen crud(administrat dimineata) si diferite tipuri de ceaiuri.Polenul se poate combina cu fructe, iaurt,ceaiuri sau chiar gol.Vreau sa va spun ca dupa aprox. o saptamana jumate de tratament de la un chist cat pumnul s-a micsorat la unul de dimensiunea unui bob de fasole, ulterior absorbindu-se complet.
    Va recomand cu drag produsele apicole, fiind benefice pt diferite tipuri de afectiuni.
    Azi consum polen crud de aici : http://www.apiland.ro/
    Sanatate multa.
    “Mens sana in corpore sano”

    RăspundețiȘtergere