joi, 26 aprilie 2012

Cum mancam uleiul?

Folosit zilnic pe mesele romanilor, uleiul alimentar poate aduce sau nu sanatatea in interiorul corpului uman.
Uleiurile sunt o problema foarte importanta a alimentatiei si sanatatii.
Uleiurile difera in funcite de continutul lor in:
- acizi grasi
- vitamine

Uleiurile alimentare fac parte din grasimile nesaturate (uleiul de soia, de masline, de samburi de strugure, de nuca, de floarea soarelui, de germeni de porumb).

Grasimile nesaturate sunt grasimile lichide la temperatura camerei.
Grasimile saturate sunt grasimile solide la temperatura camerei.

Grasimile lichide desfunda toate vasele din corp. Grasimile solide infunda toate vasele din corp.

Exista trei tipuri de uleiuri: cu continut de omega 3, de omega 6 si de omega 9.
Uleiurile vegetale nu contin colesterol. Vegetalele nu contin colesterol. Totusi, uleiurile aduc cu sine cel mai important aport caloric din alimentatie.

Cum consumam uleiurile:
- uleiurile se recomanda a fi consumate in cantitati mici dar zilnic (maxim 3 linguri pe zi). 
- uleiurile se adauga la sfarsit cand gatim mancarea, dupa ce am stins focul
- nu prajiti nimic in ulei
- incercati sa inlocuiti uleiul de floarea soarelui cu ulei de masline
- se recomanda uleiurile presate la rece
- 1l de ulei se consuma lent, ar ajunge pentru o persoana si 2 luni folosit corect.
- uleiurile se alterneaza in alimentatie, de preferat sa avem in camara minim 5 tipuri de ulei

Fiecare kilogram in plus scade durata de viata cu un trimestru, este important sa alegem grasimile vegetale, fara colesterol.

Este insa important cum pregatim uleiurile, cum le mancam, pentru ca procesul de gatire a uleiului poate transforma ceva foarte sanatos in ceva foarte toxic. Tot ce este prajit este cancerigen si duce la astm.

In Romania 52% din populatie si-a depasit greutatea corporala si 20% din acestia sunt obezi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu