luni, 16 aprilie 2012

Greselile parintilor

Cateva extrase pentru voi, din cartea "PARINTI CONSECVENTI, COPII FERICITI" - Pilar Sanchez, Ester Lopez, Yolanda Hijazo, editura Aramis

"Exista ceva mai important decat copiii, exista fiinte pe care sa le iubim mai mult? Educatia copiilor trebuie sa fie o prioritate absoluta pentru parinti.
Regulile de aur ale educatiei: RESPECT, SINCERITATE, RESPONSABILITATE, DREPTATE SI LIBERTATE.
Fiind consecventi zi de zi, vom deveni un veritabil model de coerenta pentru copiii nostri. Cei mici vor invata intr-un mod spontan din lucrurile pe care le vad cu ochii lor, din reactiile pe care le avem si din felul in care rezolvam conflictele care ne apar in fata.
Utilizari inadecvate ale consecintelor:
1. Consideram ca, avand varste mici, copiii nu inteleg ce sunt consecintele.
2. Evitam sa ii lasam pe copii sa invete de pe urma consecintelor, de teama ca acestea sa nu fie dezagreabile.
3. Adaugam comentarii negative atunci cand copiii experimenteaza astfel de consecinte.
4. Utilizam consecinte care nu au nici o legatura cu principiile de viata.
5. Uitam sa aplicam consecinte consistente si pozitive in cazul comportamentelor pe care dorim sa le incurajam.
6. Ii lasam pe copii sa hotarasca in ce ordine se succed evenimentele cotidiene, uitand ca pierdem sansa de a transforma stabilirea programului de activitati intr-un factor motivant.
7. Subliniem ceea ce nu fac bine si ignoram lucrurile minimale pe care le-au reusit, privandu-i astfel de motivatia succesului.
8. Dam dovada de prea putina consecventa atunci cand este vorba despre mentinerea acelorasi consecinte in fata unor comportamente date.
9. Nu oferim un model clar al felului in care noi personal ne confruntam cu consecintele actiunilor noastre, raspunzand in felul acesta prin doctrine si nu prin fapte.
10. In actiunile noastre, ne lasam dominati de emotii, nu de ratiune."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu