miercuri, 4 aprilie 2012

Indulcitori naturali - cu ce inlocuim zaharul?

Cei care au luat hotararea importanta sa evite folosirea zaharului in alimentatie, au de ales intre urmatoarele alternative:

1. mierea de albine - cea mai cunoscuta si iubita de copii
2. stafidele hidratate cateva ore si apoi date in blender dau o dulceata deosebita hranei
3. curmalele hidratate cateva ore si apoi date in blender dau o dulceata deosebita hranei
4. siropul de artar - obtinut din fierberea sevei artarului (1l de sirop de artar rezulta din 35-40l suc de artar)
                               - are un gust fin de caramel
                               - o lingura de sirop natural de artar asigura 22% din necesarul zilnic de mangan al organismului si 5% din cel de zinc
5. siropul de agave - obtinut din seva plantei Agava Americana (din familia Aloe Vera) 
                              - este mai dulce decat zaharul si mai putin vascos decat mierea
                              - culoare maroniu sau deschis la culoare sau inchis la culoare cand este nefiltrat
                              - 150g de sirop de agave trebuie sa înlocuiască de 200 g de zahăr. 
6. siropul de orez - obtinut din degradarea enzimatica a amidonului din orez
                           - continut redus de glucoza
                           - culoare auriu spre maroniu
                           - are doar 25-30% din puterea de indulcire a zaharului
7. siropul de tapioca din manioc - nu contine gluten
                                                         - maniocul se foloseste in tratamentul diareei si malariei, hipertensiunii arteriale, dureri de cap si alte dureri diverse, alergii, intestin iritabil


2 comentarii:

  1. Buna,

    DEsi si eu am inlocuit treptat zaharul cu alti indulcitori naturali recunosc ca nu am auzit de siropul de orez sau de agave. Eu folosesc siropul de artar, stafidele, mierea si melasa. Melasa, desi inainte se dadea vacilor, e foarte bogata in vitamine si este obtinuta din sfecla de zahar. E tot cam ca o miere, dar am vazut ca exista si cristalizat. Ce parere ai despre melasa? :)

    MUltumesc frumos si multumim pentru articolele minunate!

    Toate cele bune,
    Sandi

    RăspundețiȘtergere
  2. Negasind in Romania melasa, nu stiu cum este. Multumesc pentru gandurile bune!

    RăspundețiȘtergere