joi, 3 mai 2012

OMS: Telefoanele mobile cauzeaza cancer cerebral

Agenţia de cercetare a cancerului din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii susţine că radiaţiile de la telefoanele mobile pot cauza cancer. OMS recunoaste riscul imbolnavirii de cancer al celor ce utilizeaza aparatele mobile. Inaintea acestui fapt, existau doar banuieli si recomandari in privinta utilizarii aparatelor, dar de acum a devenit oficial: telefoanele mobile ne pot imbolnavi de cancer cerebral. Concluzia unui intreg si costisitor studiu a fost facuta publica in buletinul oficial al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, urmata de o conferinta de presa internationala, la care au luat parte ziaristi de la cele mai prestigioase institutii media de pe Planeta.
In 2011, 30 de specialisti OMS din 14 tari au analizat la Lyon , intr-un congres international, toate studiile facute vreodata pe tema efectului nociv al telefoanelor mobile. Au fost excluse din start acelea finantate de companiile de celulare, sau cele de distributie de telefonie mobila, fiind considerate a fi subiective. S-au luat in calcul exact studiile neutre, finantate de institutii prestigioase si executate de laboaratoare de cercetare cu renume.
"Este important să luăm măsuri pentru a reduce expunerea, cum ar fi utilizarea hands-free-ului şi trimiterea de SMS-uri", a declarat Christipher Wild.
"De ce este surprinzător că riscul de tumori cerebrale creşte dacă ţii un telefon mobil apăsat pe ureche?" spune Denis Henshaw, expert în radiaţii la Universitatea Bristol.
Cercetătorii au găsit de asemenea o posibilă legătură între folosirea telefoanelor mobile şi tumorile necancerigene ale nervilor care transmit informaţii despre sunet de la ureche la creier. 
"Dovezile, care continua sa se acumuleze, sunt destul de solide pentru a spune ca folosirea telefonului mobil poate duce la aparitia cancerului cerebral". Aceasta a fost concluzia expertilor, contrar faptului ca telefoanele mobile ar fi devenit mai sigure, prin micsorarea puterii antenelor individuale din marirea numarului de antene colective, numarul cancerelor cerebrale, de gat, de urechi etc, din zone asociate convorbirilor, a crescut alarmant.", se mai arata in studiu.
Este vorba despre un risc sporit de gliom, o forma de cancer cerebral. Mai precis, riscul a crescut cu 40% la persoanele care au vorbit in medie 30 de minute pe zi la mobil. 
OMS a hotarat sa includa telefoanele mobile in categoria substantelor de risc cancerigen demonstrat. Cu alte cuvinte, nu exista suficiente studii pe termen lung care sa demonstreze ca radiatiile telefoanelor mobile nu au efecte adverse asupra oamenilor, dar exista suficiente date care arata o posibila legatura cu imbolnavirile de cancer.
“Cea mai mare problema pe care o avem este ca numai dupa cateva decenii de expunere putem evalua consecintele celor mai multi factori din mediul inconjurator”, a declarat doctoral Keith Black, seful catedrei de neurologie al Centrului Medical Cedars-Sinai din Los Angeles. "
Tipul radiatiilor emise de telefonul mobil se numesc non-ionizate. Nu sunt similare cu radiatiile emise la o radiografie, ci, mai degraba cu cele emise de cuptoarele cu microunde, insa la o intensitate mai mica. Expertul a mai aratat legatura dintre cancere si locatatrii ultimilor etaje ale imobilelor pe care sunt amplasate antene de retransmitere (relee) de telefonie celulara.
 "Radiatiile cuptoarelor cu microunde, in cel mai simplist mod, au aceleasi efecte asupra organismului ca si asupra alimentelor, adica gatesc creierul. Asadar, pe langa contributia la aparitia cancerului si tumorilor, pot avea efecte negative si asupra functiei cognitive a creierului, din moment ce tinem telefonul la ureche in zona lobilor temporali.", mai spune specialistul Keith Black. 
Unul din cele mai alarmante simptoame ale celor ce folosesc prea mult telefonia celulara este acela ca incep "sa auda voci" in creier. "Nu pot sa distinga clar ce spun acestea, ci doar ca cineva le tot sopteste in creier", spune neurologul.
"In asteptarea altor cercetari, este important sa ne luam masuri de precautie, precum folosirea de dispozitive hand-free sau comunicarea prin SMS-uri", sunt recomandarile OMS. Agentia Europeana de Mediu a indemnat la efectuarea de mai multe studii, sustinand ca mobilele sunt la fel de periculoase ca fumatul, asbestul sau benzina cu plumb. "Cancerul, in particular cel la nivelul creierului, se dezvolta intr-un timp indelungat. Cred ca este o idee buna sa avertizam publicul ca expunerea indelungata la radiatiile emise de telefonul mobil poate produce cancer", a spus doctorul Henry Lai, profesor in bioenergie la Universitatea din Washington, care a studiat efectele produse de radiatii timp de 30 de ani.
In 2010, au fost facute publice si rezultatele celui mai mare studiu international despre legatura dintre cancer si telefoanele mobile. Acestea au aratat ca subiectii care au folosit mobilul timp de 10 sau mai multi ani au contibuit, din pacate, la dublarea ratei de gliom, un tip de tumora la nivelul creierului. Pana in prezent insa, nu a fost efectuat niciun studiu pe termen lung asupra efectelor radiatiilor emise de mobile asupra copiilor. "Craniul si scalpul copiilor sunt mult mai subtiri. Asadar, radiatiile pot penetra mai adanc in creierul copiilor si a tinerilor. Celulele lor se inmultesc intr-un ritm mai alert, asa ca ca impactul radiatiilor poate fi mai mare", a mai explicat doctorul Black.
Fireste ca in acest caz, primele care au reactionat au fost companiile americane de telefonie mobila. Acestea au subliniat ca OMS considera cancerigene pana nu demult si legumele murate sau cafeaua, insa intre timp s-a razgandit. In plus, concluziile OMS cu privire la telefoanele mobile se bazeaza pe studii statistice care nu demonstreaza legatura dintre aceste aparate si cancer, spun companiile. Producatorii de telefoane mobile sustin ca isi avertizeaza suficient cumparatorii sa tina dispozitivele departe de corp.
Aproximativ cinci miliarde de oameni folosesc in prezent telefoane mobile, adica aproape trei sferturi din populatia planetei. Fata de acest numar mare, incidenta cancerelor este deocamdata mica. Numai ca specialistii atrag atentia ca aceasta boala la creier se dezvolta greu in 25-30 de ani, iar telefonia mobila a intervenit la scara planetara doar de 15 ani. Ar fi deci, posibil, ca dupa 10-15 ani, brusc, zeci, sau chiar sute, de milioane de utilizatori de celulare sa dezvolte cancere cerebrale si sa moara, populatia planetei fiind decimata de acest genocid al mobilelor. 

Un comentariu: