marți, 19 iunie 2012

Laptele de mama poate combate virusul HIV




Laptele de mama poate combate virusul HIV, publica NEW SCIENTIST. Mamele seropozitive care au nascut copii si i-au alaptat,  au avut copii sanatosi in procent de 85%. Cei care se infecteaza totusi cu HIV se presupune ca iau virusul prin crapaturile pielii mamei le nivelul mamelonului, intrand astfel in contact cu sangele matern. Laptele matern poate anihila particulele virale HIV si celulele infectate cu HIV, blocand transmiterea lor de la mama la fat.

Cercetătorii de la universitatea din Carolina de Nord, SUA, au creat, pentru studiu, şoareci transgenici, care aveau măduva osoasă, ficatul şi glanda timus provenite de la om, toate aceste ţesuturi infectându-se cu HIV atunci când şoarecii primeau oral o doză de virus. Specialiştii au opbservat, însă, că atunci când şoarecii erau alăptaţi, nu avea loc transmiterea virusului de la mamele infectate la pui, deşi se ştie că virusul trece în laptele matern. Laptele de mamă, are, aşadar, capacitatea intrinsecă de a neutraliza virusul, au concluzionat cercetătorii.


2 comentarii:

  1. Foarte interesant articolul! Insa statisticile dadeau acum cativa ani o transmitere de sub 5% in cazul nasterii prin cezariana si nealaptarea bebelusului de catre mama infectata. Asadar trebuie pus bine in balanta riscul transmiterii HIV (chiar daca este mic) si beneficiile alaptarii in cazurile respective.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc, Cerasela, pentru completari. Da, exista riscuri... dar exista si credinta. Prin alaptare pe sanul intact (neranit) nu se transmite HIV, si asta este minunat!

    RăspundețiȘtergere