duminică, 26 august 2012

Semintele de canepa - diamantele ascunse


Semintele de canepa se consuma din vremuri vechi. Ele provin din Asia -  China. Gustul si mirosul lor este similar cu al semintelor de pin si de floarea soarelui si cuceresc atat copiii cat si adultii. 
Semintele de canepa se incadreaza in grupa nucilor sau a semintelor oleaginoase.


Ce contine samanta de canepa, decorticata, naturala?
·  30% proteine
·  41% grasime
·  15% carbohidrati
MICROELEMENTE: stronţiu, torium, arsenic şi crom.
·  antioxidantul vitamina E în forma de alfa-, beta-, gamma-, delta-tocoferol şi alfa-tocotrienol.
·  lecitina este un tip de lichid ce se găseşte în ţesuturile protective ce acoperă creierul şi sistemul nervos. Lecitina ajută la descompunerea grăsimilor, ajută activitatea ficatului precum şi la producerea de enzime.
·   colina este produsă din lecitină. Este necesară la impulsurile nervoase ale creierului în întregul sistem nervos şi pentru funcţiile ficatului şi ale bilei. Derivatul său acetilcolină, substanţă deficitară la pacienţii cu Alzheimer, este crucială pentru memoria de scurtă durată.
·   inositol promovează creşterea părului, reduce nivelul de colesterol, previne întărirea arterelor, şi are efecte calmante pentru sistemul nervos.
·   fitosterolii, uneori descrişi ca şi “hormonii plantelor” sau fitoestrogenii, afectează absorbţia de colesterol, regularizarea hormonală şi metabolismul celular. 
MINERALE
• potasiu - ajută sistemul nervos şi ritmul regulat al inimii şi, cu ajutorul sodiumului, ajută echilibrul de apă al organismului.
• calciu - esenţial pentru regularizarea bătăilor inimii, dinţi şi oase sănătoase şi impulsurile nervoase.
 • magnesiu - necesar pentru transmiterea mesajelor nervilor şi ale muşchilor.
 • sulful - ajută organismul să reziste invaziilor bacteriilor şi îl protejează împotriva substanţelor toxice.
• fierul - în cantităţi moderate, facilitează producţia globulelor roşii şi a energiei
• zincul - important pentru sistemele de reproducere sănătoase şi pentru prostata masculină. Îmbunătăţeşte vindecarea rănilor şi fortifică sistemul imunitar.


Semintele de canepa se folosesc in alimentatie:
·         prăjite,
·         măcinate
·         făină.



Faina de canepa se foloseste in prepararea laptelui de cânepă şi a branzei tofu din boabe de soia.
Semintele de canepa se folosesc in retetele de paine sau de biscuiti.
Semintele germinate se pot adauga in salatele proaspete.

Seminţele de cânepă sunt unul dintre alimentele cele mai nutritive si singura sursa de proteine asimilate complet de organismul uman. Semintele de canepa decorticate contin 30% proteine, din care 65% proteina usor de digerat, respectiv edestina, asemanatoare globulinei din plasma sangvina umana.

In semintele de canepa acizii grasi esentiali omega 6 si omega 3 sun in raportul ideal: 3: 1! Proteina de canepa contine 21 de aminoacizi din care cei 8 aminoacizi esentiali pe care organismul uman nu ii poate produce.


Samanta de canepta DECORTICATA este cea mai buna: două-treimi din seminţele decorticate contin nutritivi esenţiali, o sămânţă decorticată este cu 40% mai nutritivă decât o sămânţa de cânepă întreagă. Când coaja este îndepărtată, procentul de nutritivi esenţiali creşte: proteinele cresc cu 8% (ajungând la mai mult de 30%), şi conţinutul de grăsime creşte cu 17% (ajungând la mai mult de 42%). Raportul de acizi graşi esenţiali rămâne însă acelaşi.

 
Microelemente prezente în sămânţa de cânepă includ stronţiu, torium, arsenic şi crom. Sunt de asemenea o sursă bună a antioxidantului vitamina E în forma de alfa-, beta-, gamma-, delta-tocoferol şi alfa-tocotrienol.

Următoarele substanţe se găsesc de asemenea în seminţele de cânepă:
• Lecitina este un tip de lichid ce se găseşte în ţesuturile protective ce acoperă creierul şi sistemul nervos. Lecitina ajută la descompunerea grăsimilor, ajută activitatea ficatului precum şi la producerea de enzime.
• Colina este produsă din lecitină. Este necesară la impulsurile nervoase ale creierului în întregul sistem nervos şi pentru funcţiile ficatului şi ale bilei. Derivatul său acetilcolină, substanţă deficitară la pacienţii cu Alzheimer, este crucială pentru memoria de scurtă durată.
• Inositol promovează creşterea părului, reduce nivelul de colesterol, previne întărirea arterelor, şi are efecte calmante pentru sistemul nervos.
• Fitosterolii, uneori descrişi ca şi “hormonii plantelor” sau fitoestrogenii, afectează absorbţia de colesterol, regularizarea hormonală şi metabolismul celular.
Seminţele de cânepă decorticate
Sunt de asemenea bogate în minerale precum:
• Potasiul, ce ajută sistemul nervos şi ritmul regulat al inimii şi, cu ajutorul sodiumului, ajută echilibrul de apă al organismului.
• Calciul este esenţial pentru regularizarea bătăilor inimii, dinţi şi oase sănătoase şi impulsurile nervoase.
• Magnesiul este necesar pentru transmiterea mesajelor nervilor şi ale muşchilor.
• Sulful ajută organismul să reziste invaziilor bacteriilor şi îl protejează împotriva substanţelor toxice.
• Fierul, în cantităţi moderate, facilitează producţia globulelor roşii şi a energiei
• Zincul este important pentru sistemele de reproducere sănătoase şi pentru prostata masculină. Îmbunătăţeşte vindecarea rănilor şi fortifică sistemul imunitar.
Seminţe de cânepă ca şi medicament (nu ne referim aici la marijuana din flori si frunze)
- prezenta in retete sub forma de ulei, decoct, praf, infuzie, pastă sau întreagă, sămânţa de cânepă amelioreaza urmatoarele probleme de sanatate:
PROBLEME CARDIOVASCULARE – Uleiul de cânepa poate juca un rol important în meţinerea sănătăţii cardiovasculare. Faptul că uleiurile Omega 3 reduc trigliceridele şi niveul de colesterol a fost demonstrat în numeroase studii. Acizii graşi Omega 3 sunt de asemenea eficienţi în micşorarea tensiunii arteriale şi în diminuarea nivelului de fibriogen, un marker-cheie în ateroscleroză.
ECHILIBRUL PIELII - Uleiul de cânepa furnizează acizii graşi necesari în menţinerea sănătăţii şi a flexibilităţii membranelor celulare, având totodată proprietăţi antivirale, antifungice şi antibacteriale. Numeroase studii clinice arată că acizii graşi esenţiali pot da rezultate bune în tratarea multor afecţiuni alergice cronice şi inflamatorii, de tipul eczeme, psoriasis, lupus şi colită ulceroasă.
SISTEMUL NERVOS - Acizii graşi esenţiali sunt necesari pentru o structură sănătoasă a membranelor celulare, mai ales a celulelor nervoase, fiind vitali pentru scutul de mielină (care izolează celulele nervoase). La copii, omega 3 si omega 6 sunt extrem de importanţi pentru dezvoltarea sănătoasă a creierului.
ECHILIBRUL HORMONAL - Cânepa e singura sămânţă comestibilă care conţine Acid Gamma-Linolenic benefic în tratarea simptomelor premenstruale şi ale menopauzei. Datorita profilului acizilor graşi din cânepă, ea este sursa cea mai adecvată de AGL pentru consumul pe termen lung. În plus, clorofila conţinută este bogată în magneziu si extrem de folositoare organismului.
ANTIINFLAMMATOR/ ANTIARTRITIC - Acizii graşi Omega 3 ajută la producerea seriilor prostaglandin 3 (PG3), substanţe antiinflamatoare care funcţionează asemenea hormonilor. Uleiul de seminţe de cânepă oferă acizii graşi vitali în tratarea pe termen lung a afecţiunilor artritice (de ex. artrita reumatoidă).
SISTEMUL IMUNITAR – S-a descoperit că Acizii graşi esenţiali îmbunătăţesc funcţionarea sistemului imunitar, ajută la reglarea bacteriilor intestinale şi cresc energia celulară necesară la eliminarea materialelor nefolositoare.
• In DIABET: indicele glicemic al seminţelor de cânepa decorticate este considerat mic datorită conţinutului scăzut de carbohidraţi; Seminţele sunt pline de substante care moderează nivelul de zahăr din sânge; se recomanda seminţele de cânepă decorticate pentru ca majoritatea conţinutului de carbohidraţi este în coajă.


Bibliografie: 
Sanatate multa intr-un miez de canepa  www.casabio.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu