duminică, 21 februarie 2016

Copii separati de telefoane, tablete, calculatoare, televizoare...


Sambata am dus copiii la o petrecere onomastica a unui baiat frumos care a implinit 10 ani. Am mers dupa copiii spre seara. Eram tare bucuroasa sa ii revad pe prietenii mei dragi. Ajunsa la petrecere, entuziasmul meu a scazut pana la disparitie.
Citeam acum cativa ani despre efectele tehnologiei asupra copiilor, asupra oamenilor. Am crezut ca vor mai trece ani si ani pana vom ajunge la aici. 

Ce m-a intristat intr-o frumoasa seara de sambata?
 • Copiii stateau in doua camere, intr-una erau baietii la Xbox, in alta camera erau fetele pe telefoanele mobile personale.
 • La un moment dat o fetita a venit in zona printilor si un tatic a intrebat-o ce s-a intamplat. I se descarcase telefonul fetitei. Tatal s-a dat peste cap sa i-l puna la incarcat si a sfatuit-o sa isi downloadeze si ea un anume joc pe telefon. Cum sa nu aiba si ea acel joc pe care toti ceilalti copii il foloseau...
 • Baietii care se jucau pe calculator / tableta / xbox erau reci unul cu altul, nu lasau pe nimeni sa intre in camera lor. Am intrat totusi sa ii urmaresc. Baietii mari faceau regulile. Nici o urma de prietenie, intelegere, acceptare fata de copiii mai mici.
 • Parintii stateau in alta parte a casei si erau foarte multumiti de situatie, totul era "perfect".
 • La un moment dat, a venit un baietel mai mic sa se planga tatalui lui ca baietii mari nu il lasa sa se joace si el la xbox. Tatal a zis ca el nu poate sa ii ia apararea, ca e legea junglei, baiatul trebuie sa se descurce in viata, deci jungla deja a inceput.
 • Copiii nu radeau, nu glumeau, era o atmosfera incinsa, toti erau f concentrati pe aparatura.
 • ....
Ce mi-as fi dorit sa vad intr-un grup de copii cu media de varsta 10 ani?
 • Prieteniile la aceste varste sunt primii pasi in lume, ei isi pot povesti unii altora ce le place, ce sporturi fac, ce s-a mai intamplat in viata lor de zi cu zi.
 • Fetitele discutand, jucandu-se cu papusi, margele, desenand.
 • Copii jucand jocuri de societate.
 • Copiii mari atenti fata de copiii mai mici, protejandu-i si invatandu-i jocuri noi.
 • Copii inventand jocuri noi, in functie de ce mijloace au la dispozitie.
 • ...

Prieteniile sunt esentiale in dezvoltarea copilului, pe toate planurile: cognitiv, emotional si social. Este bine ca parintii sa incurajeze prieteniile frumoase, care vor ramane etern in  sufletul copilului.

Modelul de baza al copiilor este parintele / parintii. Daca parintii au relatii frumoase de prietenie, copiii vor dori sa ii imite si is ivor cauta relatii de prietenie sincera si armonioasa. Prietenia este o nestemata in viata, un sprijin si o oaza de lumina.

Prieteniile stimuleaza increderea in fortele propri, bucuria de a impartasi experiente sufletesti, spirituale dar si de a imparti jucarii.

In relatiile de prietenie invatam cum sa ii ajutam pe cei din jurul nostru, invatam sa comunicam eficient, sa ne bucuram impreuna de fiecare zi din viata noastra.

In aceste vremuri pe care le traim, este o adevarata incercare sa pastram legatura copiilor cu natura. Copiii se izoleaza din cauza tehnologiei, nu mai ies in parcuri, stau foarte mult in casa. Este foarte mult individualism, conteaza doar ce vrea copilul in acest moment. Este bine sa ne deschidem unii fata de altii, sa folosim limbajul emotiilor, sa iesim cat mai mult in excursii in aer liber, fie si doar in parcuri.

Obiceiurile se formeaza din copilarie. Hai sa ii invatam pe copiii nostri sa fie bucurosi, increzatori, sa isi iubeasca prietenii mai mici si mai mari decat ei, sa se joace impreuna, sa iasa afara sa bata mingea!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu