sâmbătă, 9 aprilie 2011

Plansul copiilor - 1

Poarta-ma aproape de inima ta, mama! 
“Ce este sapunul pentru corp, sunt lacrimile pentru suflet” – proverb 

Te uiti la el si plange. Plange asa de tare. Ti se rupe sufletul bucati. Ce sa faci?

Cand e mic bebe ti-e la indemana sa intelegi ca vorbirea copilului incepe cu plans. Acum ca stie vorbi, de ce plange?

Unul din mijloacele de comunicare ale bebelusului este plansul. Totusi dincolo de dorinta de a comunica prin plans, plansul are si clasicul lui rol, sanatos si benefic, de vindecare. Pai ce sa vindece bebe? Sa vindece experientele care l-au suparat, sau traumatismele nasterii, ale frustrarilor inevitabile sau ale confuziei provocate de informatii. Micul om are nevoie si el sa isi descarce supararea, tensiunea.  Vorbele ne ajuta dar lacrimile vindeca intens. Avem nevoie de mici sa ne exprimam sentimentele dureroase prin plans si furie pentru a le depasi pe deplin.

Corpurile noastre produc trec feluri de lacrimi: reflexe, continue si emotionale. 
  •  lacrimile reflexe permit ochilor sa curete particulele nocive cand sunt iritati de fum, praf, oboseala s.a.
  •  lacrimile continue sunt produse in mod regulat pentru a ne pastra ochii lubrificati - acestea contin o chimicala numita ''lisozima'' care functioneaza ca un anti-bacterian si protejeaza ochii de infectii.
  •  lacrimile emotionale merg spre nas prin ductul lacrimei si mentin nasul umed si fara bacterii; dupa plans, respiratia si ritmul inimii scad si noi intram intr-o stare biologica si emotionala mai calma.
Multi parinti cred ca prin oprirea plansului, copilul se va simti dintr-o data bine si totul va fi uitat, rezolvat. Va sunt cunoscute urmatoarele afirmatii? “Taci cu mama”,"Nu plange" ,“Lasa ca iti dau eu una, sa ai motiv de plans”,''Va rog sa ma scuzati ca plang. Incerc sa nu plang.'', "Lasa ca trece".

    Asa este, de cele mai multe ori problemele trec, insa lacrimile sunt bune. De multe ori problemele persista, insa lacrimile iar sunt bune. Traim intr-o societate in care parintii se simt inconfortabili in jurul lacrimilor, o societate care ne spune ca suntem slabi daca plangem, iar barbatii puternici nu plang. 

    Dar... studiile ştiinţifice arata după plâns, oamenii se simt mult mai bine, atat fizic cat si psihic, şi se simt mai rău prin suprimarea lacrimilor .

    Dr. William Frey, biochimist si ''expert in lacrimi'' la Centrul Medical St. Paul-Ramsey din Minessota, a studiat compozitia chimica a lacrimilor umane si a descoperit ca lacrimile emotionale difera de cele provocate de ceva iritant cum ar fi ceapa taiata (Crying: The Mystery of Tears, Winston Press, Texas, 1977). El a comparat lacrimile reflexe cu lacrimile emotionale şi a constatat lacrimile emotionale conţin hormoni, printre care si ACTH (hormonul adrenocorticotrophic)ACTH este un hormon asociat cu hipertensiune arterială, probleme cu inima etc. Lacrimile contin si endorfine leucină-enkefalin, care ajută la controlul durerii, si prolactina - hormon care reglează producţia de lapte la mamifere.

    Dupa ce mancam si bem, stim ca este firesc sa eliminam. Ce facem cu toate sentimentele si gandurile dureroase pe care le-am papat? Este la fel de important… Vine oceanul sarat de lacrimi si le duce si pe ele, daca il lasam… Plansul, precum stranutul sau tusea, este un mod natural de eliberare de toxine, asociate atat cu emotii “bune” cat si cu emotii “rele”.

    Care sunt functiile lacrimilor? Ia sa vedem:
    1. lacrimile te ajuta sa vezi mai bine, curata globul ocular si pleoapele, previn deshidratarea diverselor membrane mucoase
    2. lacrimile distrug bacteriile; proprii agenti antibacteriali si antivirali lucreaza pentru organismul tau, luptand cu germenii luati de pe computere, cosurile de cumparaturi sau chiuvete publice. Lacrimile contin lizozim, lichid care ucide 90-95% dintre bacterii in 5-10 minute.
    3. lacrimile elimina toxinele cum ne-a demonstrat biochimistul William Frey, lacrimile sunt o terapie naturala gratuite, o mica sedinta de masaj pentru ochisori
    4. plansul poate crestere starea de spirit… Sansele de a te simti mai bine daca nivelul de mangan din organism este mic sunt mari. Supraexpunerea la mangan poate duce la stres, anxietate, iritabilitate, nervozitate, oboseala, agresivitate si tulburari emotionale. Plansul scade nivelul de mangan din corpul. Lacrimile emotionale contin cu 24% mai mult mangan decat lacrimile de iritare si cu 30% mai mult mangan decat serul sangvin.
    5. plansul reduce stresul si alina inima prin productia de endorfine, eliminatorul natural al durerii pe care il are corpul.
    6. lacrimile te ajuta sa iti "lansezi" sentimentele, ele te ajuta sa scapi de nervi inainte de a ajunge intr-un punct in care sa explodezi si sa dai de pamant cu tot si toti care iti ies in cale. Sa nu uitam de lacrimile de fericire, de exemplu cand se naste un copil, sau de lacrimile de eliberare, cand o perioada dificila s-a incheiat. Sunt momente in care se curata ceva, emotiile se elibereaza si in corp nu se depun simptome ale stresului cum ar fi oboseala sau durerea.
    7. Ashley Montagu spune că plânsul contribuie nu numai la starea de sănătate a individului, ci si la sentimentul de comunitate al grupului şi că "tinde să aprofundeze implicarea în bunăstarea altora".  Lacrimile sunt o metodă extrem de eficientă de comunicare, şi poate trezi simpatie mult mai rapid decât orice alte mijloace. 

    Pentru baietei si fetite, pentru barbati si pentru femei, lacrimile sunt un semn al sanatatii, al curajului, al puterii si autenticitatii. Stiti ce mai e interesant? Oamenii sunt singurele creaturi cunoscute care au lacrimi emotionale, desi este posibil ca si elefantii si gorilele sa planga din cauza unor emotii / sentimente. 

    Frumoasele lacrimi, minunate, cristale vindecatoare…

    Multumesc pentru lacrimi, multumesc pentru ziua de azi!


    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu