O persoana minunata, Monica Reu, desfasoara o munca minunata de educare non violenta a parintilor si nu numai.
Monica Reu este fondatorul si presedintele Asociatiei pentru Comunicare Non-Violentă si primul trainer roman certificat al Center for Nonviolent Communication. Este formator certificat CNFPA si organizeaza si conduce workshop-uri de CNV din anul 2005, impartasind metoda in cursuri deschise, grupuri de practica, tabere de familie, scoli si institutii. Pasiunea ei este sprijinirea dascalilor, a copiilor si a cuplurilor in implementarea acestui model de comunicare in viata de zi cu zi. La jumatatea aceluias an, a demarat cursul “Educatie empatica”, din dorinta de a impartasi parintilor modul in care Comunicarea Nonviolenta poate ajuta la crearea si consolidarea unei relatii bazate pe incredere, respect si empatie intre adulti si copii.
"Asociatia pentru comunicare non violenta" din Romania are sediul virtual aici: http://www.nonviolenta.org
Redam de pe site principiile comunicarii non violente:"Procesul Comunicarii Nonviolente ne incurajeaza sa ne concentram asupra a ceea ce observam si sa facem o diferentiere clara intre aceasta observatie si interpretarile sau judecatile noastre; de asemenea, ne invata sa cream o legatura intre gandurile si sentimentele noastre si nevoile sau valorile care se afla la baza lor (ex. sprijin, protectie, iubire); nu in ultimul rand, invatam sa identificam si sa exprimam clar strategiile de implinire a nevoilor respective.
Aceste abilitati ne ajuta sa trecem de la un limbaj al citicii, invinovatirii si pretentiilor, la un limbaj bazat pe nevoi umane, un limbaj al vietii, care ne conecteaza in mod constient la calitatile universale care ne sustin si ne imbogatesc viata si ne directioneaza atentia asupra actiunilor pe care le putem intreprinde pentru a manifesta aceste calitati.
Comunicarea Nonviolenta ne ofera instrumente concrete pentru crearea de relatii bazate pe compasiune, intelegere si respect reciproc:
- Separarea observatiei de evaluare; a fi capabili sa observam ceea ce se intampla fara sa evaluam sau sa judecam lucrul respectiv si sa specificam comportamentele si conditiile care ne afecteaza.
- Separarea sentimentelor de ganduri; a fi capabili sa ne exprimam starile interioare intr-un mod care nu implica judecarea, criticarea sau invinovatirea celuilalt.
- Conectarea la nevoile umane universale implinite sau neimplinite din noi (vezi lista de nevoi din sectiunea Resurse).
- Solicitarea a ceea ce dorim intr-un mod limpede si intr-un limbaj concret si eliberat de ambiguitati si notiuni abstracte.
Odata cu deprinderea Comunicarii Nonviolente invatam sa ne ascultam si identificam propriile nevoi si pe cele ale celorlalti si sa articulam clar ceea ce “este viu in noi”. Cand ne concentram asupra clarificarii a ceea ce observam, simtim, avem nevoie si dorim – in loc sa diagnosticam si sa judecam -, descoperim profunzimea propriei noastre compasiuni.
Premizele CNV
- Toate fiintele umane impartasesc acelasi set de nevoi
- In fiecare moment incercam sa ne implinim nevoile cum stim mai bine
- Sentimentele noastre depind de implinirea sau neimplinirea nevoilor noastre
- Violenta este o expresie tragica a unor nevoi neimplinite
- Fiecare dintre noi dispune de resurse interioare remarcabile daca ni se ofera empatie pentru a intra in contact cu ele
- Sta in natura umana sa daruiasca si sa primeasca empatic, sa se afle in slujba vietii, sa contribuie la bunastarea proprie si a celorlalti
- Toate nevoile pot fi implinite in mod pasnic. Exista nenumarate strategii pentru aceasta
- Oamenii au liber arbitru. Nu suntem direct raspunzatori de tot ce ni se intampla, insa alegem cum reactionam si cum gandim
- Anumite moduri de gandire si exprimare tind sa ne deconecteze de forta vitala care se afla in interiorul nostru si al celorlalti, in timp ce altele, dimpotriva, intaresc aceasta legatura.
- exprimarea propriilor opinii fara a-i constrange pe ceilalti;
- exprimarea sincera, fara a critica sau insulta;
- receptionarea unui mesaj cu empatie, indiferent de modul in care este exprimat."
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu