miercuri, 17 aprilie 2013

Alăptarea în România: informaţii greşite sau învechite

http://www.rfi.ro/articol/emisiunile-rfi-ro/alaptarea-romania-informatii-gresite-invechite

Un articol reusit!
Cateva extrase cu indemnul calduros sa parcurgeti tot materialul:

România e la coada clasamentului european în ce priveşte alăptarea. Doar 12% dintre copii sunt hrăniţi exclusiv la sân în primele 6 luni de viaţă, aşa cum recomandă Organizaţia Mondială a Sănătăţii, UNICEF şi clinicile de pediatrie din lume. Deşi la nivel global şi european, rata de alăptare este în creștere, în România, trendul este negativ. Spre comparație, următoarea cea mai mică rată de alăptare exclusivă din Europa este de 53%, în Irlanda. În țările nordice rata alăptării exclusive se cifrează în jurul valorilor de 89-94%.

Când ar trebui să înceapă informarea mamei cu privire la alăptare?
E foarte important ca documentarea cu privire la alăptare să înceapă în timpul sarcinii, nu după. Medicul ginecolog e cel care ar trebui să ofere primele informaţii femeii însărcinate. Apoi, imediat după naştere, asistentele şi medicul de la neonatologie sunt cei care ar trebui să sprijine şi să informeze mamele. Ar fi ideal ca în maternitate să existe chiar un consultant în alăptare, dar aşa ceva nu prea există.
Ce se întâmplă e că multe mame îşi dau seama după naştere că nu au acordat destulă atenţie documentării în ce priveşte alăptarea. Apar probleme şi nu ştiu ce să fac, nu ştiu nici la cine să apeleze. Majoritatea nu ştiu cum funcţionează sânul, cum se produce laptele matern… E foarte important să ştim asta, pentru că dacă ştim asta, o mare parte dintre probleme se rezolvă de la sine.

Când ar trebui să înceapă alăptarea? Întreb în contextul în care majoritatea mamelor din România îşi văd copilul la ore bune după naştere – uneori 12 ore, alteori 24 sau chiar 48 de ore…
Alăptarea ar trebui să înceapă atunci când vrea copilul. Dar cum să ştim când vrea copilul dacă el nu e lângă mamă? În România, alăptarea începe atunci când vrea medicul. Din păcate, în maternităţile noastre, ai impresia că din momentul naşterii copilul aparţine spitalului sau asistentelor. Mama e convinsă că ea trebuie să se odihnească… Sigur că mama poate alege. Dacă e o alegere informată a mamei de a nu-şi primi copilul decât la o zi sau două după naştere, e alegerea ei şi trebuie respectată. Dar ar fi bine să ştie avantajele şi dezavantajele. Ori asta nu se întâmplă foarte des. Alegerea e influenţată de medic şi e făcută în necunoştinţă. Procedura ideală e ca imediat după naştere, copilul să fie pus pe burta mamei. Există un instinct al copilului de a-şi căuta hrana. El începe să se târască cu pumnii şi cu picioarele, împinge în coapsele mamei, apoi pe abdomen, ajutând în felul ăsta uterul să îşi revină după naştere… iar în final ajunge singur la sân şi începe să mănânce. E aşa-numitul breast crawl, hai să îi spunem în româneşte târâşul către sân. E atât de puţin cunoscută această practică recomandată de organismele medicale internaţionale, încât nici nu are o traducere oficială în româneşte… Ca să se întâmple, e important ca bebeluşul să nu fie luat de cadrele medicale pentru a fi şters şi a i se întâmpla alte lucruri... ci să aibă contact cu mama lui, piele pe piele. El se va ghida şi după miros şi îşi va recunoaşte mama, va şti unde e pieptul ei.

Până la ce vârstă ar trebui alăptat un copil?
Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptare exclusivă până la vârsta de 6 luni. Adică până la această vârstă, copilul să nu primească nimic altceva decât laptele matern. În România e gravă situaţia: doar 12% dintre mame fac asta. Iar apoi, să fie alăptat până la vârsta de doi ani sau atâta timp cât mama şi copilul doresc. Există şi copii mai mari care sunt alăptaţi, uneori în tandem cu fraţii lor mai mici. Este normal şi firesc, atâta timp cât ei cer să fie alăptaţi, iar mama doreşte să îi alăpteze. Sigur că un copil mare nu e alăptat ca unul de două luni. E o înţărcare treptată, în funcţie de dorinţa copilului… Alăptarea exclusivă în primele 6 luni e foarte redusă pentru că mamele nu sunt informate şi susţinute...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu