luni, 2 mai 2011

Plansul copiilor - 2

Poarta-ma aproape de inima ta, mama!

In uter, bebe:
  • aude zilnic sunetele din corpul mamei (bataile inimii, zgomotele digestive, vocea mamei si a celor care ii vorbesc de aproape de ombilicul mamei) si dincolo de familiarizarea cu ele, le indrageste, devin parte a vietii lui...
  • aude sunetele inabusite
  • se obisnuieste cu obscuritatea
  • creste intr-o temperatura ridicata
  • se leagana mai mereu, datorita miscarilor mamei


La nastere, bebe:
  • intra in contact cu frigul
  • lumina puternica ii intra in ochisori
  • sunetele puternice il surprind
  • este separat de corpul mamei, de caldura si vocea ei iubita
     Cum se poate usura acest salt? Mama draga il ia in brate pe bebe, il tine strans lipit de corpul ei, si el ii aude bataile inimii, ii aude vocea, se regaseste in cunoscutul leganat al corpului si respiratiei ei.

     Bebelusii nu au nevoie sa fie tinuti in brate non stop, dar au nevoie sa fie atinsi, sa fie tinuti totusi mult timp aproape lipiti de noi, mai ales in primele sase luni de viata.
     Aparent fata motiv, enorm de multi copii plang dupa nastere. Cel mai mult plang in jurul varstei de sase saptamani, de cele mai multe ori seara.

De ce plange bebelusul cand toate nevoile lui sunt satisfacute?

1.Cauzele fiziologice (cel mai des intalnite), respectiv durerile abdominale provocate de sistemul digestiv insuficient dezvoltat - "colicile de trei luni".
             Totusi - cercetatorii nu au reusit sa descopere vreo tulburare gastrointenstinala la majoritatea bebelusilor care plang ore in sir. In plus, bebelusii plangaciosi au o stare generala foarte buna si iau in greutate, fapt greu de crezut daca ar avea un sistem digestiv care nu ar functiona corect. Totusi - multi bebelusi continua sa planga si dupa varsta de trei luni, si ar fi ciudat sa credem ca la varsta de noua luni nu ar avea un sistem digestiv dezvoltat.

2.Reactii alergice sau sensibilitate la o substanta din lapte.
            Se recomanda un regim imbunatatit al mamei care alapteaza - fara lapte de vaca, fara citrice, leguminoase, ceapa, usturoi, muraturi, struguri, alcool, cofeina, capsuni

3.Explicatia psihosociala - cand mamele nu manifesta iubire si incredere, cand sunt ostile, reci, nelinistite.


     Plansul insa, suprinzator oare?, este si un mecanism de eliminare a stresului, un mod de reducere a tensiunilor cauzate de traumele din trecut sau de o acumulare a unui stres nou.

     Iata deci, ce important este sa retinem cele doua functii principale ale plansului la bebelusi:
1. comunicare a unor nevoi sau a unor factori de disconfort care cer interventia imediata (luat in brate / schimbat / pus in alta pozitie / invelit mai bine, hranit)
2. vindecare - mecanism de eliminare a stresului fizic si / sau emotional (Brazelton: " ciclicitatea perioadelor de plans si hotararea sugarului de a plange sunt o dovada puternica a faptului ca acesta isi explima nevoia interioara de a plange sau a se elibera de tensiune"; William Frey: "in compozitia lacrimilor exista hormoni si neurotransmitatoricare joaca un rol important in reactia la stres, pregatind organismul sa se apere fizic in caz de pericol")

     Desi plang de la nastere, copiii nu varsa lacrimi decat dupa cateva saptamani. Ei transpira si consuma foarte multa energie, parand extrem de relaxati si multumiti dupa ce au plans zdravan. Plansul de eliminare al stresului este probabil la fel de important pentru dezvoltarea sanatoasa a copilului ca mancatul, dormitul si tinutul in brate.

     Cauzele stresului la bebelusi:
  • stresul din perioada prenatala
  • traumele suferite la nastere
  • nevoile nesatisfacute
  • surescitarea
  • frustrarile legate de dezvoltare
  • suferinta fizica
  • situatiile care provoaca teama (sunete puternice, separarea de parinti, stresul parintilor)

          Mami, tati, cand plange bebe, eliminati sursa de stres, sau reduceti sursa de stres, luati in brate copilasul cu tandrete si lasati-l sa planga in continuare langa inima voastra, in caldura imbratisarii voastre!

    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu