sâmbătă, 14 ianuarie 2012

EC - Imi place olita cu tine, mami

Olita... spaima mamelor din Romania. De ce oare? Atatea articole am citit, cum mamele isi iau concediu, se pregatesc psihic pentru trecerea brusca/ rapida/ brutala de la scutec purtat muuuuult, luni si ani de zile, la olita. Spaima lor este ca copilul trebuie brusc si dintr-o data sa elimine KK si PI la olita si nu va reusi.

Vestea buna: exista si copii care folosesc olita de cand sta copilul in fund! Vestea si mai buna: exista si copii care sunt dusi la baie de cand sunt nascuti, si fac la chiuveta sau la wc / olita, sprijiniti pe corpul parintelui.

Ce-o mai fi si asta EC? Parerile pe care le aud in Romania despre comunicarea eliminarii (EC) sunt in general marcate de reclamele de la tv... Noi putem sa avem curajul sa incercam si altceva! Este placut sa experimentezi si este pline de senzatii placute! 

EC este un demers care momentan contra valului, dar hai sa incercam!

De ce este benefica olita, de ce este benefic EC? Cateva motive:
Apropierea fizica dintre parinte (ingrijitor) si bebe faciliteaza EC
Bebelusii sunt constienti de functiile lor de eliminare de la nastere
Bebelusii detin controlul sfinterelor de la varste foaaaarte fragede
Copilul sta peste zi confortabil fara scutecul incomod
Pielea funduletului este fina, sanatoasa, fara iritatii

Semnalizare nevoii de eliminare:
geamat
scancete
suspine
planset / sunet tipic (de eliminare)
expresii faciale (poate ochisorii clipesc mai rar, sau privesc fix, poate strange putin fata, etc)
schimbari comportamentale - se linisteste brusc / se agita brusc
schimbari ale respiratiei

Persoana care sta cu copilul cred ca identifica de cele mai multe ori momentul cand copilul are nevoie sa faca sau momentul in care bebe tocmai elimina (in scutec). Cred din tot sufletul ca ar putea face un efort sa puna copilul sa elimine la chiuveta / wc / olita, astfel copilul stand multe ore fara scutecul incomod.

Cei care incep antrenamentul cu olita devreme, pot observa ca in jurul varstei de 6-12 luni copilul deja a invatat sa controleze eliminarea, si poate comunia verbal / non-verbal cu ingrijitorul lui pentru a elimina la olita.

Comunicarea eliminarii are la baza dragostea, respectul reciproc, intelegerea si bineintes efortul comun de incredere reciproca, intimitate si comunicare continua. Ceea ce se practica in cresele romanesti, de exemplu, este o invatare dura, rece, rigida. Este explicabil, fiind putin personal la un numar mare de copii. Comunicarea eliminarii este mai mult de cat punerea copilului pe olita, si gata... comunicarea eliminarii este un joc al iubirii, este comunicare!

Important este sa nu judecam ce este in curtea vecinului, ci sa fim noi schimbarea in curtea noastra!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu