miercuri, 8 februarie 2012

Alaptarea copilului la san dupa 2 ani

OMS (Organizatia mondiala a sanatatii) = WHO (World Health Organization) a redactat un material: FEEDIND AND NUTRITION OF INFANTS AND YOUNG CHILDREN (Alimentarea si nutritia nou nascutilor si copiilor mici), document pe care il gasiti aici:
Documentul a fost editat in anul 2000, reeditat in 2003 si a ajuns dupa 12 ani in Romania, dar inca nu a fost citit de toti medicii interesati.

Capitolul 7 se numeste Breastfeeding and alternatives (Alaptare si alterantive) si incepe cu urmatoarele cuvinte: "Toti nou nascutii ar trebui alaptati exclusiv de la nastere pana la varsta de 6 luni, si minimum 4 luni. Alaptarea este preferabil sa continue dupa varsta de un an, (...) este recomandata pana la varsta de doi ani si mai mult, in beneficiul copilului. 
Fiecare tara trebuie sa sustina, protejeze si promoveze alaptarea prin aducerea la indeplinire a celor 4 directii din Declaratia INNOCENTI: numirea unui coordonator de alaptare national, practica spitalelor prietene copiilor nou nascuti, implementarea codului international de marketing al substituinetilor alaptarii naturale, legislatia care sa protejeze drepturile femeilor care alapteaza si lucreaza."
Acest document merita citit, in el se arata cum laptele matern nu isi pierde proprietatile de-a lungul lunilor de alaptare. Documentul este scris pentru Estul Europei si tarile fost sovietice.

Multe mamici renunta repede la alaptat din motive diverse: asa le-a recomandat medicul de familie, doresc sa lucreze si cred ca nu pot alapta in perioada in care au serviciu, au impresia ca bebelusul nu creste ca in povesti (povestile din carti) din cauza alaptarii, copilul are dinti si considera ca pot sa fie raniti sanii cu muscaturi intamplatoare.

Motive pro alaptare prelungita:
Este o relatie de iubire, manifestata prin atingere si hrana.
Este firesc si natural (copilul nu se trezeste la varsta de un an - varsta la care se intarca copiii in general in Romania - ca nu mai vrea sa fie alaptat), sanii sunt conceputi pentru a hrani.
Este hranitor - laptele nu isi pierde proprietatile nutritive si doar si le modifica de-a lungul perioadei de alaptare
Este sigur - laptele de la san nu se poate compara cu laptele praf la cutie, nu contine indulcitori, vitamine si minerale sintetice, nu contine proteine degenerate; laptele de san este viu, vine mereu variat ca aroma si gust.
Asigura incredere copilului, siguranta ca este iubit, ingrijit, pretuit. Si copiii hraniti cu biberonul traiesc aceste sentimente, dar contactul direct realizat prin alaptarea naturala este unic si de neinlocuit.
Linisteste dureri trecatoare, anesteziaza traume usoare in mod instantaneu, are putere vindecatoare contactul direct mama copil prin alaptare. Incercati si veti vedea cum dureri de dinte, dureri in urma unor cazaturi, dureri de burta si cate si mai cate, dispar instantaneu la sanul mamei.

Cand este ideal sa intarci copilul? Atunci cand doreste copilul, sa lasi sa vina de la sine acest moment, numit autointacare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu