duminică, 31 iulie 2011

Mastite, mastite...

Mastita este o inflamatie a sanului des intalnita in perioada alaptarii. Aceasta inflamatie poate fi asociata cu lezarea tisulara, cu infectie sau ambele. Una din cinci femei care alapteaza sufera de mastita in timpul primelor 6 luni de viata ale copilului. Procent tare mare... La mamicile harnice si increzatoare care alapteaza prelungit, adica cativa ani, mastita poate sa apara si mai tarziu, si la varsta de un an al copilului, si mai tarziu.
Mastita este datorata unui flux scazut al laptelui. Cand incepe lactatia, laptele invadeaza tesutul mamar inconjurator care se inflameaza si predispune la infectie. De asemenea, infectia se dezvolta cand mamelonul devine crapat si iritat (de obicei, datorita unei tehnici de alaptare gresite), permitand patrunderea bacteriilor.
La femeile care nu alapteaza, mastita poate aparea datorita dilatarii sau iregularitatilor ductului, unei lezari a sanului (taietura sau muscatura) si foarte rar datorita cancerului mamar sau tuberculozei. Dar nu trebuie sa ne ingrozim, mastita se trateaza, ca orice pe lumea asta, doar sa doresti si sa ai incredere ca se poate.
In timpul alaptarii, mastita afecteaza, de obicei, un singur san si debuteaza cu o zona dureroasa, calda si inrosita. Mastita este insotita de febra, frisoane, nevralgii si simptome pseudogripale. In acest caz, este necesara interventia medicului.
Agravarea mastitei se manifesta prin afectarea ganglionilor axilari, de partea sanului afectat, care sunt crescuti in volum si durerosi, accelerarea pulsului si agravarea simptomelor gripei. Mastita poate evolua spre  abces mamar, care se prezinta ca o formatiune ferma si dureroasa. 
De ce si cand poate aparea mastita? 
Factorii de risc pentru aparitia mastitei in timpul alaptarii sunt multi, si tanara mama, plina de emotii si griji, poate puncta mai multe cauze sincron:
- stresul
- lipsa somnului suficient
- existenta unui episod anterior de mastita
- o golire incompleta sau intarziata a sanilor, ce favorizeaza angorjarea
- blocarea canalelor galactofore
- mameloane crapate si iritate datorate unei pozitionari incorecte a copilului la san
- diverse afectiuni sau o anemie (Anemia favorizeaza aparitia oboselii si scade rezistenta organismului la infectii, de tipul mastitei).
- folosirea unor dispozitive de alaptare care duc la blocarea fluxului laptelui si la inmultirea germenilor pe suprafata mamelonului, astfel crescand riscul infectiei.
-- invelisuri de plastic ce favorizeaza circulatia aerului spre mamelon
-- invelisuri de plastic folosite la protectia mamelonului (scuturi)
-- scuturi de cauciuc pentru mamelon folosite pentru a-l ajuta pe copil sa suga mai usor
-- pernute ce acopera sanul folosite pentru a absorbi excesul de lapte
-- sutiene speciale nepotrivite
-- legaturi (chingi) pentru sani folosite sa opreasca lactatia 
Cum ne insanatosim?
- foarte important: continuam alaptarea (chiar daca ne doare de urlam, muscam, etc)
- ne odihnim (greeeeu, dar se poate, credeti-ma, se poate sa dormi langa bebelini)
- bem muuuuulte lichide
- punem comprese reci pe sanul afectat (un prosop umed ajuta mult)
- apelam la un consultant in lactatie (greu de gasit momentan in Romania, dar semne bune sunt in aceasta directie)
Precizari la alaptarea cu mastita:
- inainte de alaptare se aplica pe sanul afectat o panza curata, calda si umeda timp de 15 minute (pentru ca laptele sa curga mai usor); se incearca aceasta metoda cel putin de 3 ori pe zi. Astfel, este stimulata lactatia. Acelasi lucru se poate produce si prin masarea sanului afectat.
- daca este posibil, se continua alaptarea la ambii sani. Este de preferat, inceperea alaptarii cu sanul afectat deoarece este esential ca acesta sa fie golit complet. Daca este prea dureros sa se inceapa cu acest san, se poate alapta din sanul sanatos. Dupa ce curgerea laptelui a fost initiata, se alapteaza din sanul bolnav pana ce acesta devine moale si se continua din sanul sanatos pana ce copilul s-a saturat.
- se pompeaza sau se exprima manual laptele din sanul afectat, daca acesta este prea dureros pentru a alapta. Durerea mamelonara poate fi cauzata de supt pe o zona deja dureroasa.
Masajul ajuta mult in mastite, dar sa fie facut cu duhul blandetii. Ce vreau sa zic este ca mama deja este obosita, stresata, bolnavioara... daca mai vine cineva si o chinuie in punctele sensibile, poate mai rau sa faca. Deci atentie la masaj, sa fie cu iubire si pricepere!
Daca situatia se agraveaza, exista tratament medicamentos alopat sau naturist.
Sanatate!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu