Necesitatea prepararii laptelui praf - Prepararea laptelui praf si a formulelor de lapte se face folosind sticlute, lingurite, vase, foc, prosoape... Biberonul si tetina trebuie sa fie sterilizate inainte de prima utilizare, in continuare fiind suficienta spalarea lor dupa fiecare alaptare. Biberonul care sta mai mult de 1 ora la temperatura camerei, la fel ca si orice cantitate de lapte pe care sugarul nu o consuma, trebuie aruncate. Formulele preparate pot fi pastrate la frigider maxim 24 -48 ore (cititi detaliile de pe ambalaj). De asemenea, apa trebuie incalzita inainte de preparare, desi unii sugari prefera amestecul la temperatura camerei.
Lipsa anticorpilor in laptele praf si formula - Anticorpii atat de importanti din laptele matern nu se gasesc in formulele de lapte. Laptele artificial nu poate proteja sugarii impotriva infectiilor, asa cum face laptele matern.
Pretul mare al laptelui praf si formula - Formulele de lapte si laptele praf sunt scumpe. Formulele speciale (din soia, hipoalergenice) costa mai mult decat cele normale.
Posibilitatea de aparitie a constipatiei si a gazelor in urma consumului de lapte praf si formula - La sugarii hraniti cu formule de lapte se observa aparitia constipatiei si a gazelor intestinale, cu o frecventa mai mare decat la cei alaptati la san.
Complexitate redusa a laptelui praf si formula in comparatie cu laptele matern - In ciuda progreselor inregistrate de formulele din comert, laptele praf si formula nu pot egala complexitatea laptelui matern, care se adapteaza in functie de nevoile sugarului.
Aparitia reactiilor alergice la lapte praf la unii copii - Laptele formula da bebelusilor alergii la anumiti componenti. Simptomele alergiilor includ: iritatie, plans dupa alaptare, voma, diaree, piele iritata.
Laptele praf se digera mai greu:
- laptele praf contine lucruri care nu sunt prezente in laptele de mama.
- laptele praf este plin de toxine chimice si medicamente, contine chiar droguri (inositol) si excitante nervoase (taurina)
- exista pericolul de a intoxica corpul copilului cu multe minerale anorganice (fier, calciu, magneziu) care nu sunt absorbabile in aceasta forma, mai ales la aceasta varsta
Copilul este determinat automat si subconstient sa consume mai tarziu cu predilectie mancare care contine substantele artificiale componente din laptele praf care il programeaza la aceasta varsta frageda.
Laptele praf pentru bebelusi este contaminat cu aluminiu, se arata intr-un studiu realizat de profesori de la Universitatea din Keele din Marea Britanie pe 16 marci de formule de lapte si au conchis ca nivelul de aluminiu este de 40 de ori mai mare decat cel prezent in laptele matern si de cateva ori mai mare decat cel admis in apa potabila.
Cercetatorii au analizat produsele realizate de Cow & Gate, Hipp Organic, SMA Nutrition si Aptamil. De vina pentru contaminare sunt, in egala masura, echipamentele de productie, modalitatile de depozitare, dar si ambalajele, dupa cum apreciaza dr. Chris Exley si Shelle Ann Burrell, conducatorii studiului. “Cercetarile recente demontreaza inca o data vulnerabilitatea bebelusilor in fata formulelor de lapte. De aceea, este nevoie sa se gaseasca o solutie rapida pentru a aduce nivelul de contaminare cu alumiu cat mai jos posibil”, au scris cei doi in studiul intitulat “Inca exista prea mult aluminiu in laptele praf”.
Prima companie care a ripostat la aparitia acestor date a fost Danone, care a cumparat marcile Cow & Gate si Aptamil, afirmand ca produsele lor respecta reglementarile Uniunii Europene. Mai mult, au subliniat ca nivelul actual de aluminiu din formulele de lapte praf nu reprezinta un pericol pentru sanatatea bebelusilor.
Pentru a nu exista nici un dubiu cu privire la studiu, cercetatorii au declarat ca s-a evitat orice contaminare din mediul inconjurator, iar pentru fiecare produs au fost repetate probele de cinci ori. Cantitatea de aluminiu depistata a fost intre 176 si 700 µg/L, cele mai contaminate fiind formulele de lapte praf pentru copiii prematuri. Conducatorii studiului au explicat ca astfel un bebelus ingereaza peste 600 µg pe zi. Aceeasi problema au descoperit-o si in laptele praf pe baza de soia, destinat copiilor cu intoleranta la lactoza. Studiul realizat de Universitatea din Keele nu este singurul realizat pe formulele de lapte.
Dr. Exley a declarat ca aceasta noua cercetare arata ca de mai bine de 25 de ani cifrele raman aproape neschimbate, producatorii nefacand nici un efort sa scada nivelul de aluminiu. Mai mult, a aratat ca efectele asupra sanatatii bebelusilor pot fi foarte grave: boli gastrointestinale si impiedicarea bunei functionari a functiilor renale.
Dr Exley a mai spus: "Este ingrijorator ca cele mai mari concentratii de aluminiu se gasesc in laptele praf pentru copiii prematuri, care sunt cei mai vulnerabili dintre toti.Este socant."
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu