duminică, 28 august 2011

Jucarii pentru copii

Jucariile sunt parte componenta a copilariei, dar nu numai. A fi copil = a te juca. Jocul este activitatea cea mai importanta, practic activitatea de toata ziulica. 
Ce jucarii ii dai copilului tau? Cu ce ti-ar place sa se joace? Ce aptitudini doresti sa dezvolti copilului tau?
Fiecare varsta are specificul ei ca interes si joc. 
De la 0 la 5-6 luni, copilul este interiorizat, are propriul lui univers, nu il intereseaza exteriorul. Jocul la aceasta varsta este jocul cu propriul corp: miscarea degetelelor, a mainilor, a picioruselor, pe care le ridica, le coboara, le rotesc, le sug.
De la 6 la 12luni, bebelusul sta singurel in fund, si un joc este descoperirea lumii prin introducerea in gurita a diverselor lucruri sau a manutei si picioruselor. Acum prinde obiectele mici si incepe sa le scuture.
Dupa ce implineste 12 luni, pe copil il intereseaza sa intervina in mediul exterior. Muta obiectele, le arunca, le imprastie. Cu timpul invata sa si adune jucariile in cutie.
La inceput le plac lucrurile simple, existente in casa. Bebeii baga tot ce reusesc in gurita, este modul lor primordial de a face cunostinta cu lumea.
Sunt educative seturile de cartonase sau bucatele de lemn pe care sunt imprimate animale, obiecte, fructe dar la fel de folositoare sunt si tacamurile de lemn din arsenalul de bucatarie al mamicii.
Pe copii ii atrag in mod deosebi intrumentele muzicale. Exista pe piata imitatii, mini piane, mini chitari, mini de toate, tragedia este insa ca nu se pot acorda corect si deformeaza pe viata urechea muzicala a copilului, respectiv copilul se obisnuieste si memoreaza acele sunete false ca fiind corecte. Este bine daca puteti lasa copilul sa cante la intrumente muzicale adevarate, chiar daca nu poate inca coordona degetelele, placerea auditiva oferita face foarte mult.
Sa oferim arme de jucarie? De ce sunt parinti care ofera arme de jucarie copilului? Ce dezvolta jocul cu arme? Da, stiu, veti zice ca asa sunt baieteii, toti se joaca cu arme, cu pusti, "lovesc", "omoara" dar doar in joaca. Veti spune ca toti copiii din toate timpurile s-au jucat cu pusti si arme. Daca ati ajuns sa cititi pe internet informatii, daca sunteti in cautare de lucruri benefice pentru copii, atunci sigur puteti mai mult decat a imita erori milenare. Pusca, arma, cutitul de lupta, baioneta, sabia, arcul si multe altele sunt lucruri care in viata reala aduc moartea, provoaca crime... si nu crime morale ci crime adevarate. Poate in loc de arme putem pune in mana copilului creioane, pensule, acuarele sa isi dea frau liber imaginatiei pe hartie... putem sa oferim un saculet de lego de lemn, cu care pruncul sa construiasca casute, baraje, parcari, castele si cate si mai cate!
Mai este un subiect delicat, faptul ca acum mai toate jucariile suna, canta sau mai bine zis urla, scot sunete (majoritatea false, sub ton). Majoritatea jucariiilor care suna, au aceeasi melodie care tot se repeta, se repeta, pana nu mai poti si iti vine sa o arunci pe geam... Inclusiv beculetele de sarbatori au melodii (tot sub ton din pacate, tot distrugatoare de ureche muzicala). Suntem atat de ocupati sa ocupam cu ceva urechea copiiilor incat uitam sa le oferim linistea, jocul intim, pe care l-am avut fiecare din noi in copilarie, in solitudine sau cu prieteni, in care puteam din resturi de obiecte diverse, din culori si crete sa ne imaginam o lume intreaga.
Este util sa avem insa si copii ale obiectelor pe care le folosim noi zi de zi, dar in miniatura. De exemplu, daca avem un sugar in casa, copilul mai mare va dori si el un bebelus de jucarie, sa va imite. Daca lucrati la bucatarie mult, copilul va dori si el trusa lui de farfuriare si ustensile. Daca lucrati la birou cu actele, copilul va dori musai si el o stampila si un pix si multe harti pe care sa "lucreze" si el.
De o fi una sau alta, jucaria e bine sa lase loc imaginatiei, creativitatii. Copiii au o mare mare capacitate de a juca roluri, acum pot si un pitic, o frunza, educatoare sau mamica.
Copiilor le place jocul in natura, in padure sau la mare, cu crengute, pietricele, nisip si bucatele de lemn - este gratuit si placut, mai ales daca participa si mami si tati!
Parintii cauta acum jucarii cat mai sofisticate, care stiu sa faca ele singure tot felul de lucruri, de copilul trebuie doar sa apese pe buton si ma intreb daca parintii le cauta pentru ei sau pentru copii. :))
Gramezile uriase de ursuleti de plusi, care mai demult erau scupi si inaccesibili si acum se gasesc peste tot... se aduna de catre parinti in saci si nici macar nu mai aduc vreo bucurie copiilor. Practic acum totul se aduna in saci... saci plini de jucarii care culmea nu ii atrag pe copii... Ramane misiunea noastra, a parintilor, sa descoperim ce le aduce bucurie copiilor nostri!
Voi ce jucarii si cate jucarii aveti?







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu