http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/creier/lectiile-de-muzica-in-copilarie-tin-creierul-tanar-la-batranete-1089908
A canta la un instrument, in copilarie, aduce beneficii neasteptate si cu bataie lunga. O demonstreaza un studiu realizat de oamenii de stiinta de la Scoala de Medicina din cadrul Universitatii Emory, care au descoperit ca cei care au luat lectii de muzica in prima parte a vietii au creierul mai tanar, mai agil, la batranete.
In cadrul studiului, au fost testate abilitatile cognitive in cazul a 70 de voluntari, acestea dovedindu-se superioare in randul celor care studiasera muzica in copilarie. Studiul a intarit si ipoteza deja lansata ca o a doua limba straina cunoscuta protejeaza de dementa, relateaza LiveScience.
Potrivit neurologului Brenda Hanna-Pladdy, implicat in studiu, muzica inseamna o provocare pentru creier, un exercitiu cognitiv care tine creierul in forma, facandu-l capabil sa se adapteze provocarii reprezentate de imbatranire. Pentru ca a studia un instrument cere ani de practica si invatare, in creier se formeaza noi si noi conexiuni ce compenseaza declinul cognitiv ce apare odata cu inaintarea in varsta, a explicat aceasta.
In cadrul studiului au fost testati voluntari cu varste cuprinse intre 60 si 83 de ani, o parte cu pregatire muzicala ce se intindea pe o perioada de 1 pana la 9 ani, o alta fara, si ultima avand in urma 10 ani de muzica, chiar daca niciunul nu era profesionist.
Tuturor le-a fost testata memoria, atentia si fluenta verbala, cei care studiasera muzica avand cele mai bune rezultate, iar cei care nu aveau habar de asa ceva situandu-se la polul opus.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu