luni, 3 octombrie 2011

Relactatia si lactatia indusa

Nenumarate mamici pierd laptelele si nu alapteaza din cauze diverse: operatii, interventii, oboseala, plecare din localitate, stres si cate si mai cate.
Relactatia este un mister bine pitit in birouri, cabinete medicale. Dupa intarcare poate urma ... alaptare!
Relactatia este un proces real, dar pe cat e de real pe atat e de complex.
MAMA trebuie sa doreasca din tot sufletul sa alapteze copilul si sa creada ca poate sa o faca.
Relactatia este cu maxime sanse de reusita in primele trei luni de la nasterea copilului, nivelul hormonilor fiind mai ridicat, dar poate avea loc cu succes si dupa varsta de trei luni a copilului, se spune ca inainte de sase luni de varsta a copilului.
Secretul relactatiei? Stimularea sanului si terapie galactogoga. De mare ajutor este punerea copilului la sanul altor mame care alapteaza, sa nu uite gustul laptelui de mama, sa nu uite ca daca suge un sanut, vine lapticul!
Cand un copil suge la piptul mamei o perioada de cateva zile sau saptamani, un mecanism hormonal se porneste care are ca rezultat producerea laptelui de mama. Acest proces este numit relactatie.
Definita relactatiei: revenirea lactatiei la mamele la care lactatia s-a oprit complet dupa nastere sau in urma unei intarcari nedorite a copilului la orice varsta sau a copilului nealaptat natural la care timpul de ablactare este sub 6 luni, fara ca mama sa fie gravida din nou. 
Indicatiile relactatiei:
-mama si-a intarcat copilul si doreste sa il alapteze din nou
-mama nu a putut alapta dupa nastere (boala mamei sau a copilului) si doreste sa alapteze
-copilul vrea iar sa suga dupa ce copilul a fost intarcat
-copilul s-a imbolnavit dupa intarcare si mama doreste sa alapteze din nou
Pasii in recastigarea lactatiei:
-stimularea sanului cu pompa si cu mana;
-stimularea sanului de catre copil, prin punerea la alaptat chiar daca nu curge inca lapte;
-contactul piele pe piele mama bebelus;
-mama sa doarma in pat cu bebelusul pe timpul noptii, suptul de noapte stimuleaza secretia de peste zi;
-folosirea dispozitivului de suplimentare a laptelui SNS (Suplimental Nursing Sistem);
-folosirea ceaiurilor galactofore si dupa caz se pot adminstra si medicamente de stimulare a lactatiei;
-sustinerea afectiva si ajutorul neconditionat al unui consultant in lactatie, a familiei, prietenilor si a mamicilor care alapteaza din imediata apropiere;

-evitarea fortarii copilului sa suga;
-oferirea sanului pe post de suzeta;
Terapia galactogoga
1. Naturala: ceaiuri/capsule din plante traditionale, speciale pentru lactatie (chimen, anason, trifoi, urzica, scaiete, pelin, nuc, ginseng etc.) 
2. Metode alternative: homeoterapie, acupunctura (eficienta dupa 20 de zile de la nastere)
3. Medicamentoasa: medicamente (cu efecte secundare) care stimuleaza secretia de Prolactina, hormonul responsabil de producerea laptelui. 
Ce este SNS?
Sistemul de alaptare suplimentar ("supplemental nursing system") este un tub de alaptare pentru copiii nascuti prematur, sau cei adoptati, sau cei care nu au reusit sa alapteze direct la san. Sistemul pastreaza copilul la piept. A fost conceput initial pentru mamele adoptive.
SNS este compus dintr-o sticla agatata la gatul mamei si din doua tuburi care ies din sticla spre sanii ei, astfel incat sa ajunga la mameloanele mamei. Tuburile sunt foarte subtiri, astfel incat sugarul nici nu le sesizeaza. Cand sugarul ia in gurita sanul si mamelonul ii intra in gat, ia si tubul. Alaptarea decurge normal, in gurita curge laptic si sanii sunt stimulati. Copilul sta la pieptul mamei, ceea ce este covarsitor de important pentru dezvoltarea lui, si in acelasi timp sanii sunt stimulati. 
Ce este lactatia indusa? - este inducerea lactatiei la femeile care nu au nascut si vor sa adopte copii pe care sa-i alapteze (Marsha Walker). Exista si cazuri in care mama nu poate alapta sub nicio forma (caz de boala sau separare a mamei de bebelus), dar o ruda a copilului (bunica, matusa) doreste acest lucru. Mai este denumita si "alaptare adoptiva" (Jack Newman).

Un comentariu:

  1. Foarte interesant articolul, exact informatiile de care avem nevoie!Eu sunt foarte interesata acum de relactatie(sau inducerea lactatiei-nu stiu exact), iar articolul acesta ma ajuta enorm.Multumesc mult!

    RăspundețiȘtergere