joi, 21 iulie 2011

Razele soarelui ne pot scadea cantitatea de vitamina D

Iulia Dorobantu a tradus un material interesant scris de doctorul Mercola in 2009. Sunt prezentate informatii legate de expunerea la soare prin ferestre sau in aer liber, de vitamina D, de spalarea pe corp cu si fara sapun. Sa va fie de folos!

Dupa cum fara indoiala stiti, expunerea la soare face ca pielea sa produca vitamina D. Este bine sa stiti ca doar o singura portiune a spectrului solar cunoscut la ultravioletele B (UVB)  ajuta pielea sa produca vitmina D! Celelalte parti ale spectrului solar pot avea efecte diferite si chiar daunatoare.
Rata melanomului malign a crescut exponential la cei care lucreaza in interior inca dinainte de 1940. Motivul pentru aceasta poate fi expunerea la radiatii UVA. Spre deosebire de UVB-uri care sunt impiedicate de geamuri, UVA-urile pot trece prin ele.
UVA-urile pot produce mutatii canceroase si, de asemenea, pot sa distruga vitamina D formata in piele dupa expunerea la UVB-uri. Iar vitamina D este o aparare puternica impotriva melanomului – celulele de melanoma o convertesc in calcitriol, care cauzeaza o inhibare a dezvoltarii si moartea celulelor apoptotice in vitro sau in vivo. Noile cercetari arata ca expunerea indelungata la UVA si cantitatea cutanata a vitaminei D mentinuta inadecvat faciliteaza aparitia melanomului.
Dozele recomandate de vitamina D:
Varsta                         Dozajul (unitati kg/zi)
Sub 5 ani                        70 de unitati
Intre 5 si 10 ani           2500 de unitati
Adulti                           5000 de unitati
Femei gravide            5000 de unitati
Avertisment: Nu putem stii daca recomandarile de mai sus sunt corecte. SINGURA metoda prin care se poate stii este prin efectuarea analizelor de sange. Se poate sa aveti nevoie de 4-5 mai mult decat cantitatea recomandata mai sus. In mod ideal, nivelul din sange al 25 OH D (25 – hidroxicolecalciferol) ar trebui sa fie de 60 ng/ml. (Sursa: Medical Hypotheses 72: 2009; 434-443)
Comentariile doctorului Mercola: In acest moment, va intrebati, probabil, cum se poate ca expunerea la soare sa va scada cantitatea vitaminei D….. Am afirmat in mod regulat ca modul ideal de a obtine vitamina D este prin expunerea sanatoasa la soare. Dupa cum reiasea, exista un mare avertisment care priveste pe aproape oricine traieste in lumea moderna de astazi. Dar in primul rand, doresc sa analizez ceva ce este si mai surprinzator – legatura dintre expunerea la soare, vitamina D3 si dusul!
Ce legatura are cantitatea de vitamina D cu facutul dusului?
In primul rand este important sa intelegem ca vitamina D3 este un hormon steroid uleios solubil. Acesta se formeaza in momentul in care suntem expusi la radiatiile luminilor ultraviolete B (UVB) ale soarelui (sau a unui solar). Cand UVB- urile iau contact cu suprafata pielii vitamina D3 care se formeaza nu intra imediat in sistemul circulator. Acestea au nevoie de timp pentru a fi absorbite de piele.
Daca va ganditi la una sau doua ore cum m-am gandit si eu pana recent, va inselati. Aceasta pentru ca noile cercetari arata ca este nevoie de 48 de ore sa absorbiti majoritatea vitaminei D3 care s-a generat prin expunerea la soare!
Deci, daca va spalati cu sapun, veti spala pur si simplu vitamina D3 pe care pielea a generat-o si veti diminua beneficiile expunerii la soare. Pentru a va optimiza cantitatea de vitamina D, trebuie sa va amanati spalarea corpului cu sapun cu doua zile dupa expunerea la soare.
Nu sunt multi cei care nu se vor spala doua zile. Desi de sapun aveti nevoie numai pentru a va spala in zona genitala si axiala, deci aceasta nu ar fi o problema de igiena majora. Veti evita doar sa spalati zonele mai mari ale corpului care au fost expuse la soare. Cercetari care nu au fost inca publicate
Realizez ca masa gandirii „conventionale” despre modul in care vitamina D se formeaza in piele nu sustine afirmatiile mele. Majoritatea din informatiile pe care vi le ofer provin din cercetarile doctorului Michael Hollick. Este vorba cercetari vechi de 25 de ani, nu exista cercetari care sa sugereze ca informatiile de mai sus nu sunt corecte.
Doctorul Cannell a publicat si el pe aceasta tema lucrari sustinand si el aceste afirmatii. Logica din spatele acestor afirmatii este una foarte solida. Nici pana in aceasta zi nu a testat nimeni daca vitamina D se formeaza in sebumul uman, grasime produsa de corpul nostru. Singurul studiu care sustine ca vitamina D3 se formeaza la imbinarea dintre derma si epiderma a fost efectuata pe subiecti a caror piele a fost curatata de grasime. Totusi, aceasta a fost testata extensiv pe animale si exact acolo se formeaza vitamina D3. De fapt,  de acolo provin cele mai multe suplimente de vitamina D3 orale, lanolina si materialele tip sebum din pielea oilor si a vacilor.
Aditional, puteti freca vitamina D3 pe piele iar aceasta va penetra usor pielea si va ajunge in sange (asta presupunand ca nu va veti spala 48 de ore). Acesta este de asemenea, probabil, motivul pentru care surferii din Hawaii care stau in soare si apa continuu nu au cantitatea de vitamina D3 comparabila cu salvamarii care nu intra in apa. Surferii au, in mod obisnuit, nivelul vitaminei D3 in jurul  cifrei 70 pe cand salvamarii si altii care stau in soare mai mult, dar fara sa intre in apa, vor avea nivelul in jurul cifrei 100.
Concluzia este ca spalarea sebumului de pe piele nu este buna si ar trebui evitata. NU ati fost proiectati sa folositi sapun. Este in regula sa spalati zonele care sunt expuse suprapopularii cu bacterii cum ar fi axilele sau zona genitala, dar este in interesul vostru sa lasati sebumul care a fost proiectat sa stea pe piele, sa stea acolo unde ii este locul. Evident, faceti cum credeti, dar este recomandarea mea puternica sa evitati folosirea sapunului pe piele.

Alte motive pentru care sa evitati dusul:
Evitarea dusului poate aduce beneficii sanatatii si din alte motive, deoarece daca nu aveti apa de fantana, va spalati in apa care provine dintr-un bazin de acumulare care este plin de cloride, fluoride, productie de dezinfectie si droguri farmaceutice care au ajuns in sistemul de canalizare.
Clorul, desi trebui evitat pe cat posibil, nu este de fapt cea mai mare problema. Pericolul mai mare vine din partea compusilor rezultati in urma amestecarii cu materialele organice din apa. Acesti compusi de dezinfectie, cum ar fi trihalometanul si acizii haloacetici sunt extrem de toxici. Unii experti cred ca acestia sunt de 10000 mai toxici decat clorul. Sunt, de fapt, atat de periculosi incat Agentia Americana pentru Protectia Mediului si-a propus sa aduca nivelul unora dintre ele la 0. Din nefericire, este imposibil de aplicat, ceea ce inseamna ca veti avea intotdeauna unele cantitati in apa de la robinet.
Compusii de dezinfectie au fost asociati cu probleme ale reproductiei atat la animale cat si la oameni, iar studiile efectuate asupra oamenilor sugereaza ca, consumul de-a lungul intregii vieti a apei tratate cu clor poate dubla riscul de cancer rectal si de vezica, la unii indivizi.
Din nefericire, compusii de dezinfectie au aratat studiile, cauzeaza chiar mai multa paguba cand sunt absorbite prin piele. De exemplu, un studiu publicat in Jurnalul Stiintelor Mediului anul trecut, au demonstrat ca inotul intr-o piscina a carei apa a fost tratata cu clor, prezinta un risc de cancer inacceptabil.
Aceste toxine se absorb in timpul unui dus cat se absorb band apa de la robinet o saptamana intreaga, deci, cu cat petreceti mai putin timp la dus cu atat mai bine.
Deci cum exact iti diminueaza soarele nivelul vitaminei D?
In primul rand, exista o distinctie importanta care trebuie facuta. Exista doua forme primare de radiatii ultraviolete ale soarelui: UVA si UVB, care au lungimi de unda si impact asupra corpului diferite.
UVA-urile au o lungime de unda de la aproximativ 320 la 400 de nanometri, si UVB-urile au o lungime de unda de la aproximativ 280 la 320 de nanometrii. (lungime de unda este pur si simplu distanta pe care unda trebuie sa o parcurga inainte sa inceapa sa se repete, iar un nanometru este un milion dintr-un metru).
Deoarece UVA-urile au o lungime de unda mai lunga, aceasta penetreaza materialele mai usor, cum ar fi atmosfera pamantului si o fereastra.
Cei mai multi dintre noi, care traiesc in cultura contemporana sunt oamenii pesterii moderne. Lucram inauntru si nu petrecem foarte mult timp la exterior. Doar de la inceputul revolutiei industriale, s-a dezvoltat producerea sticlei in masa. Inainte de acea perioada, geamul era foarte scump si doar cei foarte instariti si le puteau permite. Deci cei care lucrau in interior, nu erau expusi razelor soarelui care treceau prin sticla.
Punctul cheie aici este ca prin fereastra se va filtra majoritatea radiatiilor UVB, dar se filtreaza minimal UVA-urile.
Care este semnificatia acestui lucru, intrebati?
Este important sa realizam ca vitamina D3 se formeaza prin expunerea la razele UVB, de vreme ce radiatiile UVA distrug cu adevarat vitamina D. Aceasta mentine corpul in echilibru. Este unul din mecanismele de protectie pe care trupul le foloseste pentru a evita supradozajul cu vitamina D cand sunteti afara. Totusi, cand sunteti expusi soarelui prin ferestre- in birou, acasa sau in masina- sunteti atinsi de UVA-uri dar nu de folositoarele UVB-uri. Acesta poate duce la probleme grave de sanatate, deoarece in aditie la distrugerea vitaminei D3, UVA-urile de asemenea cresc stresul oxidativ (stresul oxidativ este termenul folosit pentru afectiunile produse de moleculele de oxigen distrugatoare numite radicali liberi).
UVA-urile sunt principalele vinovate de cancerul de piele, si accelereaza imbatranirea pielii. Tot de la acestea va bronzati. Puteti obtine vitamina D fara sa va innegriti pielea, deoarece razele UVB nu stimuleaza producerea melaninei care produce bronzul.
Dar desigur, cand va bronzati prin expunerea la soare primiti atat UVA-uri cat si UVB-uri in acelasi timp, deci nu e o problema. Dar cand sunteti in interior si va expuneti razelor soarelui filtrate prin fereastra, cresteti riscul de a dezvolta mai multe boli, in principal cancerul de piele doarece UVA-urile va distrug efectiv nivelul vitaminei D3 in timp ce nu primiti beneficiile UVB-urilor.

Dovezi anecdotice ale modului in care vitamina D aduce beneficii pielii voastre
Am primit o anecdota interesanta de la dr. Leonard Smith, un prominent medic de medicina integrata din sudul Floridei, care are acum in jur de 65 de ani. A fost un windsurfer dedicat multi ani de zile, dar a observat ca nivelul de vitamina D era scazut. A luat, deci, 5000 de unitati de vitamina D oral pentru o vreme, dar dupa cateva luni nivelul a crescut cu doar 31 ng/ml. Si-a marit doza la 10000 de unitati, si dupa cateva luni nivelul a crescut pana la 50 de ng/ml.
In mod intresant, de indata ce nivelul vitaminei D a crescut, un numar de afectiuni ale pielii pe care le avea cum ar fi alunitele si celulele bazale (canceroase) din piele, au scazut substantial.
Deci clar, vitamina D poate fi foarte puternica impotriva unui numar mare de afectiuni ale pielii, inclusiv cancer.

Conexiunea dintre colesterol si nivelul de vitamina D sanatos
Dupa cum am spus mai devreme, unul din precursorii pentru vitamina D este colesterolul. Deci daca luati medicamente care regleaza nivelul colesterolului, sau care reduc secretia acidului gastric cum sunt Prilosec sau Prevocid, care sunt folosite in mod obisnuit pentru tratarea ulcerului, veti avea in mod natural un nivel al colesterolului mai scazut.
Aceasta la randul ei va va scadea abilitatea corpului de a produce vitamina D. Acesta este iarasi unul din potentialele motive pentru care nivelul vitaminei D este scazut, sau motivul pentru care, aveti probleme in a va optimiza nivelul vitaminei D.

Mesajele cheie
Poate parea derutant, si pe buna dreptate sunt multe piese in acest puzzle, de aceea incerc sa impartasesc cat mai multa informatie posibil, dar punctele importante de retinut sunt acestea:
  •      Pentru a va optimiza nivelul vitaminei D, expuneti-va soarelui afara, nu in interiorul cladirii, folositi un solar bun, sau aveti grija sa nu va ardeti.
  •      Daca pentru un oarecare motiv, nu reusiti aceasta, atunci in mod clar aveti nevoie de suplimente cu vitamina D orale, care de asemenea indeparteaza problema absorbtiei prin piele. Totusi trebuie sa aveti grija cand luati vitamina D oral, si sa va monitorizati nivelul de vitamina D, la un laborator specializat, pentru a va asigura ca sunteti in raza optima si sa evitati supradozajul.
  •       Daca alegeti sa faceti dus, dupa ce ati petrecut timp afara in soare, nu folositi sapun timp de doua zile pentru a permite vitaminei D sa intre in piele.
Beneficiile vitaminei D sunt uluitoare si modalitatea optimala de obtinere a vitaminei D are loc prin expunerea controlata la soare. Deci tineti minte, daca va asigurati ca  petreceti suficient timp in aer liber, in aceasta vara, puteti beneficia de beneficiile incredibile pe care vi le aduce acest nutrient, vitamina D!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu