miercuri, 5 octombrie 2011

Verdict oficial: produsele ecologice sunt mai bune


Discutand cu unul si altul despre alimentatie ecologica, bio, organica vad zambetul in coltul buzelor, acel zambet ironic, apoi vine imediat replica pretului mai ridicat al produselor, apoi desigur, explicatia compatimitoare ca de ce sa mai traim ca acum 100 de ani, cand avem la dispozitie tehnologii de varf, care scot din tantar armasar. Pai daca armasarul nu prea e armasar nu mai conteaza, important este ca ARATA ca un armasar din povesti! Iata ce scrie pe site-ul www.ecolife.ro

 

Rezultatele obtinute de proiectul GBP12m - care a studiat in mod stiintific, timp de 4 ani, calitatea fructelor, legumelor si a altor produse ecologice - vor pune, speram, capat controverselor indarjite dintre organizatiile consumatorilor si reprezentantii organismelor guvernamentale, ce ridiculizeaza de ani de zile in presa, prin vocile unor mercenari si savantlici, lupta ecologistilor pentru o alimentatie sanatoasa.

Este mai mult decat de dorit ca aceste rezultate sa schimbe punctul de vedere cinic, aberant si interesat al multor guverne europene, conform carora preferinta pentru consumul de alimente organice, ecologice este doar una din alegerile posibile pentru modul de hranire. Aceasta este o dovada de cumplit dispret elitist, pentru ca stim cu totii: consumatorii NU sunt consultati in nici un fel de catre autoritati daca doresc sa manance produsele tratate cu pesticide si cu ingrasaminte chimice ale marilor ferme producatoare. Ca sa nu mai pomenim de sustinerea fatisa sau tacita de care se bucura marile concerne producatoare de organisme modificate genetic, etichetate, deloc intamplator, cu porecla Frankenstein de catre ecologisti.

Studiul demostreaza ca fructele si legumele ecologice contin cu pana la 40% mai multi antioxidanti, despre care oamenii de stiinta afirma deja cu probe ca ajuta la prevenirea cancerului si a bolilor de inima, principalele cauze ale mortalitatii in Marea Britanie. De asemenea, fructele si legumele ecologice contin un nivel mai ridicat de minerale esentiale, precum fierul sau zincul.

Profesorul Carlo Leifert, expert in hrana organica la Universitatea din Newcastle si coordonatorul proiectului finantat de Uniunea Europeana, sustine ca diferentele sunt semnificative si ca produsele ecologice ajuta la cresterea aportului de nutrienti la persoanele care consuma in fiecare zi cele 5 portii de fructe si legume recomandate. "Daca ai cu 20% la suta mai multi nutrienti in produse si nu-ti poti convinge copiii sa consume cele cinci portii pe zi, atunci sunt suficiente si patru".

In acest weekend, Agentia de Standarde Alimentare a confirmat ca studiaza rezultatele obtinute de studiu pentru a decide (in sfarsit!) o schimbare de pozitie. Pana acum, Ministerele si Agentia sustinusera ca nu exista diferente semnificative intre produsele ecologice si cele obisnuite.

Cercetatorii au cultivat legume si fructe si au hranit vitele de la o ferma de 725 de acri atasata Universitatii din Newcastle alternativ cu furaje ecologice si conventionale. Au descoperit ca laptele provenit de la cirezile hranite cu produse ecologice contine cu 60-80% mai multi antioxidanti decat laptele provenit de la cirezile hranite cu furaje conventionale.

Au constatat, de asemenea, ca legumele ecologice (rosii, salata, ceapa, varza, grau, cartofi) contin cu 40% mai multi antioxidanti si ca rosiile grecesti ecologice contin flavonoide, antioxidanti care reduc riscul bolilor coronariene. Spanacul si varza organica (ecologica) au mai multe minerale decat cele cultivate cu ingrasaminte chimice. La randul lor, varietatile de branza ecologica au de doua ori mai multi nutrienti decat cele ce provin de la animale hranite cu furaje concentrate chimizate.

Leifert spune ca guvernul a sustinut in mod eronat si ridicol ca nu ar fi diferente intre produsele ecologice si cele conventionale. "Sunt acum destule dovezi ca procentul nutrientilor si al substantelor folositoare este cu mult mai ridicat in produsele ecologice decat in celelalte", afirma el.

Jon Ungoed-Thomas
The Sunday Times, 28 octombrie 2007




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu