sâmbătă, 5 noiembrie 2011

Zahar brut sau zahar alb, tot aceasi Marie, dar cu alta palarie

Am aflat de curand ceva... si va spun imediat ce.

Daca aveti informatii in completare, astept cu bucurie!

Zaharul brun si brut este nociv ca zaharul alb. Zaharul alb este numit moartea alba, cel brun ar putea fi numit moartea bruna...
Zaharul brun este un zahar rafinat si el...
Zaharul brut, nerafinat, are in plus vitamine si cativa nutrienti, dar o data intrat in organism, are acelasi efect ca si cel alb...

Zaharul alb este practic "inca o data prelucrat " fata de zaharul brun.
Zaharul alb sau brun aduce calorii in plus, are indice glicemic mare, deci creste glicemia mult  imediat ce l-ai consumat, fluctuatie care nu este buna pentru corpul nostru.
 
Inlocuitori fericiti ai zaharului:
*mierea
*stafide si curmale
*glucoza

11 comentarii:

  1. Bine ca scrii despre acest lucru!!! Ai dreptate, este f. mare pacat, ca multi oameni nu stiu ca diferenta intre zaharul brun si zaharul alb consta numai intr-o singura etapa de rafinare (prin care zaharul brun este decolorat ca sa devina alb.... - incolo este deja trecut prin toate celelalte etape de rafinare!) si deci nu are cum sa fie mai sanatos!!!!!
    Mult succes mai departe, te citesc cu atata placere!

    RăspundețiȘtergere
  2. Si eu sunt de acord cu ceea ce spui insa eu am o dilmema, cum faci gemurile, dulcetiurile? Care e cantitatea de miere care o pui sau ce pui? Se stie ca mierea la temperaturi mari devine otrava.

    RăspundețiȘtergere
  3. Singura dulceata pe care o stiu fara indulcitor este deocamdata cea de prune, asa numita silvoita. Voi testa si dulceturile fara nici un indulcitor, am inteles ca ies super bune - respectiv se fierb fructele pur si simplu, fara a se pune nimic, nici miere, nici zahar, si se pun in borcane sterilizate. Mierea cu fructe nu trebuie fiarta, se pot pastra pur si simplu fructe in miere.

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna idee o sa incerc la anul asta, vedem ce o sa iasa, un fel de compot. Insa mie imi plac gemurile si chiar as dori un sfat. Si ce puneti ca sa tina mai mult timp?

    RăspundețiȘtergere
  5. Parerea mea:
    -zaharul alb rafinat si cel bruN care e tot zahar alb dar vopsit cu caramel este:odata aliment -in cazul meu-non vegetarian ca la rafinare se foloseste praf de oase.Si pe langa asta:ataca sistemul imunitar si scoate calciu din organism.
    -Zaharul bruT din trestie de zahar nerafinat poate ca daca nu e consumat cu cumpatare face acid si deranjuri la stomac dar:nu cred ca scoate calciul din organism plus ca are vitamine.Nu poate fi rau din moment ce este aliment:natural-desi recunosc ,relativa treaba cu naturalul pentru ca si cacao este natural si se zice ca scoate la greu calciul din organism si eu..stiam exact contrariul,cum ca:da calciu si magneziu..
    Nu stiu care e adevarul eu nu mai consum cacao.
    De vreo 14 ani nu consum zahar alb si nici alimente care sa contina asa ceva :mustar,creme ,sosuri etc.Acum 4 ani inca nu are vagetarian aproape vegan ,si rar mai manca ceva ce avea zahar alb dar foarte rar ,insa de cand am auzit ca pe langa efectul dezastruos asupra organismului :provine si se implica fabricarea acestuia cu ingrediente din cruzime si crima de atunci ma feresc foarte tare de zaharul alb rafinat sau de cel brun.

    RăspundețiȘtergere
  6. Zaharul brun sufera inca o etapa (cea de colorare cu melasa sau caramel) nu cel alb.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ador zaharul brun in cafea, datorita aromei de caramel pe care o da bauturii, dar sunt constienta de efectele nocive. Incerc, pe cat de mult, ca pt Iris sa folosesc sirop de samburi de struguri sau de roscoava pt indulcirea biscuitilor, checurilor, etc.

    RăspundețiȘtergere
  8. zaharul care exista la noi:
    - zaharul alb, rafinat
    - zaharul brun rafinat care este tot zahar alb colorat cu caramel sau melasa
    - zaharul brun nerafinat este alegerea cea mai buna intre cele trei variante, dar asigurati-va ca pe ambalaj e specificat "produs nerafinat". Obtinut prin metode traditionale zonei Insulelor Mauritius, bazate pe extragerea sevei dulci din trestie, obtinandu-se astfel zaharul brun nerafinat. Il puteti cumpara din magazinele Plafar.
    Exista cel putin doua sortimente recunoscute ca fiind zahar brun nerafinat, acestea sunt Demerara si Muscovado.
    Va rog luati cele de mai sus cu titlu de "simpla parere" a unei persoane preocupate de un mod de viata cat mai sanatos.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. intre zaharul brun rafinat si cel nerafinat ca si diferentiere la indemana oricarei gospodine ;) zaharul brun nerafinat are punctul de topire mai jos

      Ștergere
  9. revin cu alternativa 100% sanatoasa, pentru vegani sau non-vegani, pentru cei ce doresc sa inlocuiasca oricare varianta de zahar cu un extract ce are pe langa gustul placut dulce si multe prorpietati benefice organismului:

    http://www.hypericum-plant.ro/hyper-stevia-rebaudiana

    RăspundețiȘtergere
  10. Pentru indulcire se poate utilizea Panela - un indulcitor sanatos, natural si nerafinat obtinut din suc de trestie de zahar ( se poate utiliza la bauturi calde si reci ). Nu este hipocaloric si nici hipoglicemic (nu se va utiliza de catre persoanele cu probleme decat cu avizul medicului) dar, nefiind un produs rafinat, contribuie la mentinerea sanatatii in cazul persoanelor fara probleme si care au o dieta echilibrata deoarece contine vitaminele si minerale le necesare organismului

    RăspundețiȘtergere